Ferrari BR20, η νέα one-off δημιουργία τού Maranello


Η BR20, το πολυαναμενόμενο, μοναδικό δημιούργημα της Ferrari, η οποία είναι επηρεασμένη από τα μοντέλα της στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, αποκαλύφθηκε και είναι έτοιμη να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 11/11/2021

Η Ferrari BR20 είναι ένα αυτοκίνητο που κατακσυάστηκε κατά παραγγελεία του ιδιοκτήτη της και προήλθε από το πρόγραμμα «Special Projects» το οποίο εφαρμόζει η ιταλική εταιρεία για όσους πελάτες της θέλουν ένα πραγματικά μοναδικό μοντέλο της.

Είναι ένα διθέσιο coupé που βασίζεται στην πλατφόρμα της GTC4Lusso (η οποία παρουσιάστηκε το 2016 και η παραγωγή της ολοκληρώθηκε πέρυσι), έχει τον ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα των 6,3 λίτρων και διαθέτει το σύστημα τετρακίνησης του μοντέλου. Η Ferrari δεν ανακοινώνει τη μέγιστη ισχύ του στην BR20. Θυμίζουμε ότι στην GTC4Lusso αυτή έφτανε τους 690 PS/8.000 rpm και η μέγιστη ροπή στα 657 Nm/5.750 rpm.

Ο ιδιοκτήτης της BR20 ήθελε ένα διθέσιο coupé το αμάξωμα του οποίου να παραπέμπει σε οχήματα της εταιρείας του Maranello από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Οι άνθρωποι της Ferrari τού πρότειναν μεταξύ άλλων την 410 Superamerica (1955) και την 500 Superfast (1964). 

Ενώ η GTC4Lusso ήταν τετραθέσια και με σχετικά επίμηκες αμάξωμα, η BR20 είναι «αυστηρά διθέσια» (sic) και coupé. Στη Ferrari συνεργάστηκαν στενά με τον ιδιοκτήτη για να καθορίσουν την τελική μορφή τού οχήματος. Η ομάδα που ανέλαβε την ολοκλήρωση του σχεδίου, με επικεφαλής τον κ. Flavio Manzoni, δημιούργησε ένα αμάξωμα στο οποίο οι εμπρός κολώνες του επεκτείνονται ως το πίσω μέρος και συνδέονται με το εκεί σπόιλερ. Μάλιστα, στο τμήμα τους πάνω από τους πίσω θόλους (και προς τον προφυλακτήρα) έχει διαμορφωθεί πλαϊνός αεραγωγός για να συμβάλλει στην καλύτερη αεροδυναμική.

Το εσωτερικό μορφοποιήθηκε βάσει της επιθυμίας τού ιδιοκτήτη της BR20 και το γεγονός ότι αφαιρέθηκαν οι δύο πίσω θέσεις έδωσε την ελευθερία να αυξήσουν τον εσωτερικό χώρο για τους δύο επιβάτες της αλλά και να το κάνουν να δείχνει ακόμα πιο δυναμικό. Φυσικά, δεν έχει ανακοινωθεί το κόστος για τη δημιουργία του νέου ξεχωριστού οχήματος της Ferrari.