Ferrari FX: Η Ferrari που λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει (video)


Πριν τη Ferrari FXX και την FXX-K, γεννήθηκε η FX. Βασισμένο στη Ferrari Testarossa 512M, το δημιούργημα των Ιταλών είναι χάρμα οφθαλμών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Shmee150 - YouTube
  • 17/12/2022

Μπορεί η Ferrari FXX και η νεότερη FXX-K να έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστές τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας δύο από τα ισχυρότερα hypercar των Ιταλών, όμως λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη της Ferrari FX, της νόμιμης για το δρόμο έκδοσης της FXX.

Ένα κομμάτι της ιστορίας του μοντέλου παρουσίασε ο Shmee150, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα το μουσείο αυτοκίνησηςMarconi στην Καλιφόρνια. Εκεί, ο YouTuber συνάντησε μία συλλογή αυτοκινήτων αξίας που αγγίζει τα 60 εκατ. δολάρια, μέρος της οποίας είναι και η FX. Μεταξύ άλλων, μία Ferrari F50, το μονοθέσιο F1 του Ayrton Senna, αλλά και το αυθεντικό Batmobile.

Το συγκεκριμένο αριστούργημα της Ferrari είναι βασισμένο στην 512M, η οποία αποτέλεσε την τελευταία έκδοση της Ferrari Testarossa, οπότε και φέρει έναν flat-12 κινητήρα χωρητικότητας 4,9 L. Πρόκειται για μία μονάδα του 1996 που φαίνεται ότι ανήκε στον Σουλτάνο του Μπρουνέι, ο οποίος φημίζεται για την εκτεταμένη και πολύ πλούσια συλλογή σπάνιων αυτοκινήτων που διατηρεί. Μόλις 6 μονάδες εξήλθαν από το εργοστάσιο της Ferrari στο Maranello, κάνοντας το συγκεκριμένο μοντέλο ιδιαίτερα δυσεύρετο.

Ο flat-12, που βρίσκεται πίσω από το κάθισμα του οδηγού, και καλύπτεται από ένα πανέμορφο γυάλινο κάλυμμα με οπές, δε συνοδεύεται από ένα χειροκίνητο σύστημα μετάδοσης, αλλά από ένα αγωνιστικό, ημι-αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο έχει κατασκευάσει η Williams

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο φυσικά από ανθρακόνημα, και ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική γραμμή με την 512M/Testarossa. Έχει σχεδιαστεί από την Pininfarina, και διαθέτει μία υπερμεγέθη εισαγωγή αέρα NACA στο καπό, ενώ οι εισαγωγές της Testarossa που βρίσκονταν στο κάτω μέρος των πλαϊνών, έχουν εξαλειφθεί.

Πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της ιστορίας του μοντέλου αποτελεί το γεγονός ότι και οι 6 μονάδες της Ferrari FX κατασκευάστηκαν για τη βασιλική οικογένεια του Μπρουνέι. Η τύχη των υπολοίπων 5 οχημάτων αγνοείται, όμως είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό, να μπορεί κανείς να θαυμάσει μία τόσο σπάνια Ferrari, έστω και μέσω μιας οθόνης.

Δείτε τη μυστηριώδη Ferrari FX: