Fiat 126 Proto: «Τούμπανο» ή... ιεροσυλία; (video)


Το να βρεις σασί από Fiat 126 σε καλή κατάσταση για να το ανακατασκευάσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Φαίνεται, όμως, πως στη Ρουμανία τα «θρυλικά» ιταλικά «μικρά» τους… περισσεύουν, γι’ αυτό και τα μετατρέπουν σε «θηρία»!

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 31/3/2020

Όπως ακριβώς συνέβη με το συγκεκριμένο πορτοκαλί Fiat 126. Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα Polski-Fiat 126, το οποίο εμφανίστηκε στους δρόμους της Ρουμανίας πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Όμως το πλήρωμα του χρόνου το βρήκε κάπου… παροπλισμένο.

Μέχρι τη στιγμή που το βρήκαν οι υπεύθυνοι της Cyclon Motorsport που εδρεύει στο Μπρασόβ της Ρουμανίας,κι αποφάσισαν να… πειραματιστούν πάνω στο «γέρικο» σασί του. Αφού έκαναν την κατάλληλη προεργασία και ενίσχυσαν το πλαίσιο σε όλα τα σημεία, έκαναν το μεγάλο βήμα: αντικατέστησαν τον κινητήρα!

Ο μικρός 700άρης δικύλινδρος κινητήρας των 24 ίππων πετάχτηκε και στη θέση του –για να είμαστε ακριβείς, στο κέντρο του μικρού Fiat, διότι δεν χωρούσε αλλού!- μπήκε ένα μοτέρ από… Suzuki Hayabusa!

Ο εν λόγω κινητήρας των 1,3 λίτρων αποδίδει 187 ίππους  στις 13.000 σ.α.λ. και φυσικά μετέτρεψε το σασί των 750 κιλών σε… πύραυλο!

Φυσικά χρειάστηκε να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις σε τομείς όπως οι άξονες –το Fiatάκι «φάρδυνε» σχεδόν κατά 30 εκατοστά από κάθε πλευρά!- όσο και στην πέδηση, ενώ το εντυπωσιακό Bodykit φροντίζει ώστε και να στρίβει αλλά και να μένει στον… δρόμο!

Απολαύστε το, άφοβα!