Ford SYNC: Το νέο, high end, infotainment της Mustang Mach-E (βίντεο)


Tη νέα γενιά SYNC θα τη δούμε αρχικά να εφοδιάζει την πολυαναμενόμενη Mustang Mach-E. Αργότερα όμως η χρήση της θα εξαπλωθεί και σε άλλα μοντέλα της Ford.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 4/9/2020

Χρησιμοποιώντας μία multi touch οθόνη 15,5 ιντσών και τεχνολογίες ΑΙ και machine learning, η Ford δημιούργησε ένα από τα κορυφαία infotainment που βρίσκονται αυτή τη στιγμή (ή θα βρίσκονται πολύ σύντομα…) διαθέσιμα στην αγορά. Μάλιστα, στοχεύει να προσφέρει μία ιδιαίτερη, προσωπική εμπειρία στον καθένα, μέσω μίας σειράς παραμετροποιήσεων.

Όπως ισχύει με το νέο MBUX, που χρησιμοποιεί η καινούρια Mercedes-Benz S-Class, έτσι και εδώ η έννοια του infotainment ξεφεύγει από τη στενή λογική της ρύθμισης του ηχοσυστήματος και της προβολής δεδομένων από το σύστημα πλοήγησης. Το νέο SYNC προσεγγίζει περισσότερο έναν προσωπικό, ηλεκτρονικό βοηθό, ο οποίος μαθαίνει τις ρουτίνες του οδηγού και εξελίσσεται συνεχώς, μέσω over-the-air, αναβαθμίσεων.

Χάρη στη λειτουργία Remote Vehicle Setup, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που θα το οδηγούν, δημιουργούν το δικό τους προφίλ, online ή μέσω της εφαρμογής FordPass για smartphone. Έτσι, όταν κάποιος πλησιάζει στο αυτοκίνητο, αυτό ορίζει τις δικές του ρυθμίσεις, επικοινωνώντας με το κινητό ή το κλειδί που χρησιμοποιεί. Φορτώνει τα μέρη που πάει συνήθως, τη δουλειά και το σπίτι, το αγαπημένο του προφίλ οδήγησης, τις ρυθμίσεις του καθίσματος, ακόμη και τον ambient φωτισμό της καμπίνας.

Μάλιστα, χάρη στις δυνατότητες machine learning, σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται πιο χρήσιμο στον ίδιο. Εάν για παράδειγμα ο οδηγός συνηθίζει να παίρνει μετά τη δουλειά τη γυναίκα του στο τηλέφωνο, το σύστημα το μαθαίνει και μετά από λίγο του προτείνει το ίδιο να πραγματοποιήσει την κλήση! Ενδεικτικά, μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 80 διαφορετικές ρυθμίσεις ανά οδηγό!

Βασιζόμενοι σε μία λογική που αποκαλούν human centric design, οι μηχανικοί της Ford φρόντισαν να δημιουργήσουν μία ευανάγνωστη και εύκολη στο χειρισμό της οθόνη, η οποία ελαχιστοποιεί την απόσπαση της προσοχής του οδηγού για το χειρισμό της. Καταρχήν, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει φωνητικές εντολές, σε 15 γλώσσες (δυστυχώς τα Ελληνικά δεν περιλαμβάνονται σε αυτές, ούτε και υπάρχει άμεσο πλάνο ένταξής τους). Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα και μόνο home button, που θυμίζει αρκετά τη λογική του iPhone, ενώ όλες οι βασικές λειτουργίες δεν απέχουν περισσότερο από ένα με δύο κλικ, από το κεντρικό μενού.

Σε θέματα διασύνδεσης, προφανώς, η νέα γενιά SYNC φέρει τα Apple CarPlay και Android προ-εγκατεστημένα, τα οποία μάλιστα προσφέρονται χωρίς έξτρα χρέωση, με ασύρματη συνδεσιμότητα. Η μεγάλη οθόνη υψηλής ανάλυσης των 15,5 ιντσών βοηθά ώστε αυτά να μπορούν να εμφανίζονται στην οθόνη ταυτόχρονα με άλλες εφαρμογές του νέου συστήματος SYNC, όπως η πλοήγηση ή το ραδιόφωνο. Μάλιστα έχει βελτιωθεί και η συνδεσιμότητα, χάρη σε υποστηριζόμενες εφαρμογές όπως οι what3words, Waze και Webex, που επιτυγχάνουν πιο ουσιαστική διάδραση μεταξύ οχήματος και smartphone.

Μιλώντας για τη Mustang Mach-E και το ηλεκτρικό της υπόβαθρο, το νέο SYNC θα είναι σε θέση να λειτουργήσει όπως το αντίστοιχο σύστημα της Tesla. Όντας διασυνδεδεμένο, γνωρίζει που υπάρχουν φορτιστές στο οδικό δίκτυο, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να σχεδιάσει ταξίδια και να ορίσει σημεία στάσης και χρόνους φόρτισης, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. Στους σταθμούς φόρτισης FordPass, η νέα Mach-e θα μπορεί να φορτίζει μέχρι το 80% σε λιγότερα από 40 λεπτά! Κατά μέσο όρο μιλάμε για αύξηση της αυτονομίας κατά 119 km, ανά δέκα λεπτά φόρτισης.

Επιστρέφοντας και πάλι στις λειτουργίες του νέου SYNC, ενδιαφέρον έχει το συνδεδεμένο σύστημα πλοήγησης, που συνδυάζει πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο από την TomTom και «in-vehicle» και «in-cloud» πλοήγηση από την Garmin. Τα δύο αυτά βοηθούν τους οδηγούς να γνωρίζουν την κίνηση στο δρόμο, καθώς και τυχόν απρόοπτα, επιλέγοντας ανά πάσα στιγμή την ιδανική διαδρομή για τον προορισμό τους.

Φυσικά, όλα αυτά, καθώς και πλείστες άλλες εφαρμογές, ενημερώνονται συνεχώς και προστίθενται και νέες, χάρη στη δυνατότητα over-the-air, αναβαθμίσεων, όπως προαναφέραμε. Με αυτά ως δεδομένα, η Ford πράγματι έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο μάλιστα θα εξαργυρώσει και σε άλλα, μελλοντικά της μοντέλα, ηλεκτρικής και συμβατικής πρόωσης.