Formula 1: Με καύσιμα από απόβλητα θα κινούνται τα μονοθέσια


Την εξέλιξη ενός νέου τύπου καυσίμου που θα παράγεται από απόβλητα ανακοίνωσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 εξασφαλίζοντας μια θέση σε ένα βιώσιμο μέλλον.

  • 18/12/2020

Το μονοθέσια της Formula 1 στο μέλλον όχι μόνο θα αξιοποιούν την υβριδική τεχνολογία -κάτι άλλωστε που γίνεται και σήμερα- αλλά θα καταναλώνουν καύσιμα τα οποία θα έχουν παραχθεί από… απόβλητα.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η ίδια η FIA προσανατολίζεται στην αλλαγή των κανονισμών σχετικά με το ποσοστό χρήσης βιοκαυσίμων στα μονοθέσια, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 τοποθετεί ακόμα ψηλότερα τον πήχη, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός καυσίμου το οποίο έχει δημιουργεί από απόβλητα.

Το νέο βιοκαύσιμο έχει ήδη δοθεί στους κατασκευαστές κινητήρων ώστε να το αξιολογήσουν και να εγκρίνουν τη χρήση τους σε αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Εξελίσσοντας καύσιμα από το απόβλητα τα οποία θα μπορούν να τροφοδοτήσουν ένα μονοθέσιο της Formula 1 πραγματοποιούμε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με τη βοήθεια των ενεργειακών κολοσσών του πλανήτη μπορούμε να επιτύχουμε τις υψηλότερες τεχνολογικές και περιβαλλοντικές επιδόσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της FIA Jean Todt με τον Ross Brawn να τοποθετεί από τη θέση του επικεφαλής του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 το χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με τον Brawn, λοιπόν, τα βιοκαύσιμα θα βοηθήσουν τον θεσμό ώστε μέχρι το 2030 να έχει μηδενίσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αρχής γεννωμένης από την επόμενη γενιά των κινητήρων που πρόκειται να παρουσιαστεί το 2026.