Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου εν κινήσει- Πόσο εφικτό είναι; (video)


Πόσο αποτελεσματική θα ήταν μελλοντικά η ασύρματη φόρτιση των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς αυτά κινούνται στο δρόμο;

  • 18/5/2021

Η αυτονομία και ο χρόνος ή ο τόπος φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων είναι σίγουρα η μεγαλύτερη ανησυχία ενός υποψήφιου αγοραστή. Όμως πως θα σας φαινόταν η ιδέα της λύσης ασύρματης φόρτισης, καθώς ταξιδεύετε σε έναν αυτοκινητόδρομο; Δεν είναι καταπληκτική; Περίπου όπως συμβαίνει σήμερα και με τα κινητά, δηλαδή.

Κάτι παρόμοιο έχει δοκιμαστεί στην Καλιφόρνια από τη δεκαετία του 80’, όμως τα μαγνητικά πεδία τότε, απαιτούσαν πολύ ακριβό εξοπλισμό και χρησιμοποιούσαν περισσότερη ενέργεια από όση μπορούσαν να τροφοδοτήσουν.

Κάποιοι ερευνητές ωστόσο, με εμπειρία από την NASA, πιστεύουν ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες που εξελίσσουν θα είναι πιο αποδοτικές και θα κάνουν χρήση ηλεκτρικών πεδίων υψηλών συχνοτήτων, αντί για μαγνητικά.

Θεωρούν πως αυτοκίνητα με ύψος από το έδαφος έως 18 εκατοστά (όπως είναι σχεδόν όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα), θα μπορούσαν να φορτίζουν τις μπαταρίες τους καθώς περνούν πάνω από τις εγκατεστημένες πλάκες.

Έχει υπολογιστεί ότι η φόρτιση σε υψηλές συχνότητες τεσσάρων με πέντε ώρες θα ήταν ικανή για να γεμίσει ένα Nissan Leaf. Ένα Tesla, που εξοπλίζεται με μεγαλύτερες μπαταρίες θα χρειαζόταν με αυτό τον τρόπο, περισσότερη ώρα. Στην πράξη βέβαια απαιτεί αρκετή μελέτη, διότι η τοποθέτηση των πλακών σε κάποια από τις λωρίδες κυκλοφορίας ενός αυτοκινητοδρόμου δεν είναι κάτι τόσο απλό.

Από την άλλη, θα μπορούσαν να υπάρξουν και σε σημεία με stop ή σε φανάρια, όπου το αυτοκίνητο στέκεται για λίγη ώρα και θα ήταν ευκολότερη η εγκατάσταση. Σε αυτό το εγχείρημα είναι προφανές ότι θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Να βρεθούν τα κατάλληλα σημεία, αλλά να γίνουν και οι εργασίες που απαιτούνται πάνω στα αυτοκίνητα. Ίσως μικρότερες μπαταρίες, ελαφρύτερα αμαξώματα κλπ. Πολλά τα εάν, τα εφόσον και τα πότε. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια ακόμα για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Και ίσως μια καλή αρχή γινόταν από εργοστάσια και αποθήκες.