Forza Horizon 5 Review: Ο πήχης ανέβηκε ψηλά


Ο νέος τίτλος της σειράς Forza έρχεται να μας συστήσει στις ομορφιές του Μεξικού, με μία γκάμα 500 και πλέον οχημάτων και ενδιαφέρουσες δοκιμασίες, στο -ίσως- κορυφαίο racing video game της χρονιάς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 4/11/2021

Αν κάτι περίμεναν οι fans των racing games με την έλευση των κονσολών νέας γενιάς, αυτό ήταν σίγουρα οι νέες, βελτιωμένες εκδόσεις των αγαπημένων τους τίτλων.

Την αρχή κάνει η Microsoft, με το Forza Horizon 5, που κυκλοφορεί στις παλιές κονσόλες και σε PC, αλλά είναι στο Xbox Series X|S εκεί όπου αναδεικνύονται στην ολότητά τους τα χαρακτηριστικά του.

Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το game τις τελευταίες ημέρες, και οι εντυπώσεις μας είναι τουλάχιστον θετικές.

Η σωστή τοποθεσία

Η Playground Games, που εξελίσσει το παιχνίδι, έθεσε έναν αρκετά μεγαλεπήβολο στόχο, και τον πέτυχε: να κατασκευάσει τον πιο μεγάλο κόσμο που έχει βάλει ποτέ στο game.

Η επιλογή του Μεξικού για την τοποθεσία του FH5 ήταν σωστή, ακριβώς γιατί η χώρα της Κεντρικής Αμερικής διαθέτει τοπία όλων των ειδών: από τις πυκνές ζούγκλες και τις πυραμίδες των Μάγιας, ως τις βουνοκορφές και τις παραλίες της Μπάχα. Και το παιχνίδι θέλει να πάρει ανά χείρας τον χρήστη και να τον ξεναγήσει σε κάθε μία από τις γωνιές του χάρτη, ήδη από τους πρώτους αγώνες και τα πρώτα events που τον «καλωσορίζουν».

Με επίκεντρο την πόλη του Guanajuato, ο παίκτης μπορεί να εξερευνήσει τη ζούγκλα που οδηγεί στις πυραμίδες του Teotihuacan, το μεγάλο φαράγγι και το Rocky Coast, σε άσφαλτο, κακοτράχαλους δρόμους, χώμα και υψώματα.

Υπάρχει ακόμα κι ένα στάδιο, το Horizon Stadium, που επί της ουσίας αποτελεί τον φόρο τιμής των δημιουργών στην κουλτούρα ποδοσφαίρου που έχει το Μεξικό.

Κι αυτό είναι πάντα ένα σημαντικό κομμάτι των FH: η απόδοση της τοποθεσίας με τρόπο πιστό στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν η απόσταση από τις πυραμίδες στην παραλία είναι... 5 λεπτά οδήγησης. 

Η ουσία είναι στο ταξίδι, όχι στον προορισμό. Οδηγώντας ένα από τα 500 αυτοκίνητα του τίτλου (περισσότερα για αυτό παρακάτω), ο παίκτης μπορεί να απολαύσει τα τοπία, και να εμπλακεί σε αγώνες και αποστολές που θα τον πάνε από σημείο σε σημείο μέσα στον χάρτη οργανικά και ευχάριστα.

Πρέπει, επίσης, να γίνει ειδική μνεία στο πόσο η Playground Games προσπάθησε να αποδώσει πιστά και την αυτοκινητιστική κουλτούρα της χώρας. Χωρίς να πούμε κάτι άλλο, θα λατρέψετε το event με το 'Vocho'. 

Ζηλευτή ποικιλία

Ένας racing τίτλος χρειάζεται αυτοκίνητα για να αναδειχθεί - και το FH5 δεν απογοητεύει ούτε σε αυτόν τον τομέα.

Στο παιχνίδι θα βρει κανείς 526 διαφορετικά αυτοκίνητα, από όλες τις μεγάλες και γνωστές εταιρείες, αλλά κι από μικρότερες, λιγότερο γνωστές, που όμως έχουν κατασκευάσει κάτι τόσο ξεχωριστό που έπρεπε να συμπεριληφθεί στον τίτλο.

Αυτό που ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά είναι το Mercedes-AMG ONE, που καλά-καλά δεν έχει κυκλοφορήσει στην πραγματικότητα, αλλά ο παίκτης έχει την ευκαιρία να το οδηγήσει έστω και εικονικά.

Πέραν τούτου, στο παιχνίδι υπάρχουν από supercars και εξωτικά οχήματα ελάχιστων αντιτύπων, μέχρι vans, φορτηγά, και μετά επιβατικά και καθημερινά αυτοκίνητα, ως αγωνιστικά και rallycars από όλες τις γενιές. 

Είναι εντυπωσιακή η γκάμα οχημάτων στη διάθεση του χρήστη, και το γεγονός αυτό είναι που επιτρέπει και το συνδυασμό κάθε τερραίν με ένα συγκεκριμένο όχημα. Ζούγκλα; Θες το νέο Ford Bronco. Ανοιχτοί αυτοκινητόδρομοι; Γιατί όχι μία Porsche Taycan Turbo S; 

Οδηγικά, είναι σαφές πως το Forza Horizon 5 (όπως κι οι προκάτοχοί του άλλωστε) δεν προσφέρει την πιο ρεαλιστική εμπειρία εκεί έξω. Είναι ένας τίτλος arcade, για χαλαρή οδήγηση και εύκολα stunts και drifts. Υπάρχει, πάντως, μία ρύθμιση για 'simulation' σε ό,τι έχει να κάνει με τον χειρισμό του εκάστοτε οχήματος, μα δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για έναν προσομοιωτή οδήγησης. Στόχος είναι η διασκέδαση, και σε αυτό πετυχαίνει. Σημαντικό είναι, επίσης, πως κάθε όχημα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και... χούγια, οπότε δεν λειτουργεί κάθε τρικ το ίδιο σε κάθε αυτοκίνητο.

Χτίζει πάνω σε καλή βάση

Η σειρά των Horizon έχει ήδη από το 3 κερδίσει το κοινό. Με το 4 και την απόδοση της Σκωτίας σε αυτό, απλά ξέφυγε του ανταγωνισμού σε μεγάλο βαθμό.

Για το νο.5, οι άνθρωποι της Playground Games, βασιζόμενοι και στο νέο hardware των κονσολών 8ης γενιάς, έχουν χτίσει πάνω στα θεμέλια του FH4, και κατάφεραν να εξελίξουν πάνω σε αυτήν την καλή βάση.

Νέα events, που καθιστούν πιο έντονο το στοιχείο των offline δοκιμασιών και βασίζονται απόλυτα στο Μεξικό και την κουλτούρα της χώρας, ανανεωμένο UI και όμορφη χρήση των τοπίων για το εικαστικό, ευχάριστα voiceovers από Μεξικανούς ηθοποιούς, ενδιαφέρουσες δοκιμασίες, υψηλές επιδόσεις ακόμα και στο Xbox Series S (όπου έγινε και το review).

Είναι, κατά την άποψη του γράφοντος, το κορυφαίο racing game της χρονιάς. 

Περισσότερα για το video game μπορείτε να ακούσετε και στο Oversteer podcast.

Το νέο Forza Horizon 5 κυκλοφορεί στην Premium έκδοσή του στις 5 Νοεμβρίου, και για όλους (και μέσω του Xbox Game Pass) στις 9 Νοεμβρίου.