G7: Επισπεύδουν τον "θάνατο" των θερμικών κινητήρων


Στη συνεδρίαση των G7 αποφασίστηκε να αλλάξουν τα πλάνα για την μετάβαση σε οχήματα που δε διαθέτουν θερμικό κινητήρα ως το 2030, και στόχος πλέον είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την μετάβαση σε πιο «πράσινα» αυτοκίνητα.

  • 14/6/2021

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων εθνών του κόσμου συνεδρίασαν στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου, και μέσα σε όλα τα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν ήταν και αυτό της αυτοκίνησης.

Οι G7 έχουν τονίσει πλειστάκις την θέλησή τους να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές για την μετάβαση της αυτοκίνησης σε ένα μέλλον χωρίς εκπομπές αερίων, δηλαδή μακριά από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αρχικός στόχος ήταν να πάψει η πώληση νέων αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες ως το 2030.

Τώρα, αυτή η φιλόδοξη εκτίμηση επαναπροσδιορίστηκε, με τους G7 να στοχεύουν σε επιτάχυνση αυτής της μετάβασης, κατανοώντας τις δυσκολίες αυτού του εξαιρετικά μεγαλόπνοου πονήματος.

Στη σχετική επιστολή, οι επτά ηγέτες αναφέρουν:

«Αναγνωρίζουμε ότι αυτό θα απαιτήσει σημαντική αύξηση στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα των μεταφορών παγκοσμίως μέσα στη δεκαετία του 2020.

«Εστιάζουμε στο να επιταχύνουμε τη μετάβαση από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στα οχήματα που εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους.»

Τέλος, στη συνάντηση έγινε σαφής η υπόσχεση των πλουσιότερων κρατών να συνεισφέρουν με 100 δις δολάρια ετησίως στην προσπάθεια του αναπτυσσόμενων χωρών για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας.