Για ποιον λόγο ο Elon Musk «χαρίζει» 100 εκ. δολάρια ;


Το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων είναι διατεθειμένος να «χαρίσει» ο Elon Musk σε όποιον λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα του πλανήτη.

  • 23/4/2021

Το σκεπτικό είναι απλό. Έστω και μια πιθανότητα στο… εκατομμύριο να υπάρχει ο πλανήτης να οδηγηθεί στην καταστροφή εξαιτίας της δραματικής αύξησης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, οφείλει κανείς να το αποτρέψει.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Elon Musk δεν αρκέστηκε στη δημιουργία μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που θα παράγει αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά είναι διατεθειμένος να ανταμείψει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε εκείνον που θα βρει τον τρόπο να δεσμεύσει τις υπερβάλλουσες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς του πλανήτη.

Ακούγεται απλό αλλά δεν είναι καθώς μέχρι σήμερα οι προσπάθειες που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχουν ευοδωθεί εξαιτίας του υψηλού κόστους που προκύπτει από τη διαδικασία της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Με τη σημερινή τεχνολογία, λοιπόν, η δέσμευση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα κοστίζει περίπου 300 δολάρια/τόνο, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φτάνουν τους 50 δισεκατομμύρια τόνους.

Θα πρέπει λοιπόν να κυλίσει ακόμα πολύ νερό στο τεχνολογικό… αυλάκι ώστε μια τέτοια λύση να γίνει βιώσιμη.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Elon Musk προσφέρει το ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια ανάπτυξης και εφαρμογής ενός μηχανισμού ο οποίος θα έχει την ικανότητα να δεσμεύει 1.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση.