Γιατί υπάρχει ύφεση στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου;


Πτώση σημειώνουν οι πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αγορά της Κίνας να αποτελεί αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/1/2020

Οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν μέσα στο 2019 κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να συμβεί και μέσα στο 2020.

Οι αναλυτές της LMC Automotive σημειώνουν ότι τα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στις μεγάλες παγκόσμιες αγορές πέρυσι μειώθηκε στα 90,3 εκατομμύρια, αρκετά κάτω από τα 94,4 εκατομμύρια που πωλήθηκαν το 2018 και το ρεκόρ 95,2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2017.

Ένα μεγάλο μέρος της πτώσης των πωλήσεων οφείλεται στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα καθώς και στην εξάλειψη των φορολογικών κινήτρων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Μόνο στην αγορά της Κίνας πωλήθηκαν 2,3 εκατ. λιγότερα αυτοκίνητα, ενώ και στην Ινδία υπήρξε επιβράδυνση λόγω της μειωμένης ανάπτυξης που παρουσιάζει η οικονομία της χώρας. Οι οικονομικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές ούτε και για την Ευρώπη, όπου οι πωλήσεις σημείωσαν στασιμότητα.

Για το 2020 οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου ευοίωνες μιας και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα πέσουν και κάτω από τα 90 εκατομμύρια. Όσο για τα επόμενα χρόνια, οι πωλήσεις αναμένεται να μην επανέλθουν σ' αυτά τα επίπεδα καθώς οι κορεσμένες πόλεις του δυτικού κόσμου στρέφονται σε άλλες μορφές κινητικότητας.

Πάντως οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης, όμως θα πρέπει να επανέλθουν και οι οικονομίες τους σε μία νέα δυναμική ώστε αυτό να περάσει και στην αγορά αυτοκινήτου.