Γονείς προσοχή: Τα videogames κάνουν τα παιδιά πιο επιθετικούς οδηγούς


Παιχνίδια σαν το GTA ή ταινίες σαν το Fast And Furious μεγαλώνουν τα μικρά παιδιά ώστε να γίνουν πιο επιθετικοί ενήλικες οδηγοί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/3/2019

Η έρευνα που έγινε στην Βρετανία περιελάμβανε 1.000 οδηγούς με την ερώτηση αν τα video games, οι ταινίες και τα τηλεοπτικά shows έχουν κάποια επίδραση στον τρόπο που οδηγούς. Ένα εντυπωσιακό 40% από αυτούς απάντησαν ότι τα video games κάνουν την κακή και επιθετική οδήγηση να φαίνεται "cool".

Ο ένας στους τρεις υποστήριξε ότι σπάνια αυτού του είδους τα θεάματα δείχνουν την επικινδυνότητα αυτού του τρόπου της οδήγησης, ενώ ένα 29% συμφώνησε ότι ταινίες όπως το Fast and The Furious επηρεάζουν αρνητικά τους νέους οδηγούς.

Η έρευνα έδειξε ότι αν στις μεγαλύτερες ηλικίες μόλις 1 στους 10 επηρεάζεται από τα γυρίσματα μιας σκηνής δράσης, στους νέους μεταξύ 18-24 το ποσοστό όσων θέλουν να επαναλάβουν και στην πραγματικότητα όσα είδαν στην οθόνη ανεβαίνει στο 22%.

Ειδικοί εξηγούν ότι ο εγκέφαλος των εφήβων αναπτύσσει σχετικά αργά το κέντρο εκείνο το οποίο είναι υπεύθυνο για τον αυτοέλεγχο, την λήψη αποφάσεων και την ανάλυση του ρίσκου. Έτσι νέοι στα 17 τους χρόνια δεν έχουν ακόμα αναπτύξει πλήρως αυτές τις ικανότητες, και συνήθως βάζουν το ρίσκο πάνω από την ασφάλεια.

Η έρευνα έδειξε ότι οι νέοι οδηγοί συνήθως έχουν την τάση να εμπλακούν σε ατύχημα μόλις μέσα σε έξι μήνες μετά την λήψη του διπλώματος. Μάλιστα το ποσοστό των νέων οδηγών στους οποίους συμβαίνει αυτό είναι αρκετά μεγάλο, κοντά στο 20%. Αν πάντως για όλα αυτά φταίνε οι ταινίες και τα video games τότε είναι σίγουρο ότι χτυπά ένα καμπανάκι για το μέλλον της οδικής ασφάλειας, ιδίως σε χώρες σαν την δική μας όπου όλα επιτρέπονται και τίποτα δεν τιμωρείται.