Google: Ο Μεγάλος Αδερφός γνωρίζει ποιοι μένουν σπίτι


Δεν είναι μόνον οι ελληνικές αρχές εκείνες που μετρούν τις μετακινήσεις μας στα... χρόνια του Κορωνοϊού αλλά και η Google, η οποία αναδεικνύει τους άτυπους πρωταθλητές του ευγενούς κινήματος "Μένουμε Σπίτι".

  • 5/4/2020

Όλοι μας, θέλοντας και μη, έχουμε περιορίσει το τελευταίο διάστημα τις μετακινήσεις μας. Έχουμε μεταφέρει το γραφείο μας στο σπίτι ή ακόμα καλύτερα έχουμε αφήσει πίσω μας την επαγγελματική μας ζωή δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν πραγματική αξία. Στην ίδια τη ζωή.

Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που διατηρούν την επαφή τους με το άθλημα της μετακίνησης, αξιοποιώντας και με το παραπάνω το παραθυράκι που τους δίνει ο γνωστός σε όλους πλέον πενταψήφιος αριθμός.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί. Όχι εκείνοι που επιστρατεύει η ίδια Πολιτεία για να περάσει το μήνυμα που θέλει να περάσει, αλλά ένας μηχανισμός που σπανίως λαθεύει. Ο Μεγάλος Αδερφός.

Ναι, το «the Big Brother is watching you» γνωρίζει νέες δόξες, όχι γιατί πρόκειται να επιστρέψει στις μικρές οθόνες της χαροκαμένης ελληνικής τηλεόρασης αλλά γιατί μας υπενθυμίζει ότι είναι πανταχού παρόν, καταγράφοντας με ακρίβεια εκατοστού κάθε μας κίνηση.

Ο λόγος για την Google, αυτόν τον αδιάκριτο τεχνολογικό κολοσσό ο οποίος έχει βαλθεί να αλλάξει τη ζωή μας προς το καλύτερο αιχμαλωτίζοντας την ίδια μας τη ζωή.

Η Google, λοιπόν, μέσω των εφαρμογών που έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν που ακριβώς βρισκόμαστε, ποια διαδρομή ακολουθούμε, ποια ημέρα και ώρα της εβδομάδας, γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους ποιοι εφαρμόζουν ευλαβικά το Μένουμε Σπίτι και ποιοι είναι εκείνοι που συνεχίζουν να κινούνται στους ελληνικούς δρόμους.

Μιλώντας για την Ελλάδα, οι μετακινήσεις στο σύνολό τους από τις 16 Φεβρουαρίου έως και τις 29 Μαρτίου έχουν μειωθεί κατά 20%. Ειδικότερα η κίνηση που σχετίζεται με την αγορά των απαραίτητων αγαθών έχει μειωθεί κατά 41%, η μετάβαση σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 76%, σε χώρους εργασίας κατά 53% και σε σημεία διασκέδασης κατά 81%. Αντιθέτως, αυξημένες κατά 20% είναι οι μετακινήσεις από και προς σε οικείες.

Η συνολική μείωση της τάξης του 20% στις μετακινήσεις των Ελλήνων, τοποθετούν τη χώρα μας στην ένατη θέση ανάμεσα σε 40 χώρες για τις οποίες ο τεχνολογικός κολοσσός που ακούει στο όνομα Google δημοσιεύει στοιχεία.

Στην πρώτη θέση με πτώση της τάξης του 30% βρίσκεται το Ισραήλ, στη δεύτερη θέση με μείωση 27% η Ιορδανία και στην τρίτη θέση η αποδεκατισμένη από το σαρωτικό πέρασμα του COVID-19 Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διάστημα από τις 16 Φεβρουαρίου έως και τις 29 Μαρτίου περιλαμβάνει και εκείνη την περίοδο που στη χώρα μας δεν ίσχυαν τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία των πολιτών, συνεπώς η μείωση της κυκλοφορίας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι σημαντικά μεγαλύτερη από το ταπεινό 20% που έχει καταγράψει ο Μεγάλος Αδερφός.

Διαβάστε ακόμα:

Απαγόρευση Κυκλοφορίας: Χρήσιμες συμβουλές για τη στάθμευση και τη φροντίδα του αυτοκινήτου σας