Η αεροδυναμική της Mercedes-Benz EQC (βίντεο)


Μέσω ενός ενδιαφέροντος βίντεο, η Mercedes-Benz μας παρουσιάζει κάποια βασικά στοιχεία της αεροδυναμικής και πιο συγκεκριμένα τη συμπεριφορά της EQC στον αέρα.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 26/7/2020

Η αεροδυναμική αποτέλεσε ανέκαθεν ένας από τους πιο νευραλγικούς παράγοντες στην εξέλιξη των αυτοκινήτων. Δεν είναι απλά η ανάγκη ένα αυτοκίνητο να δείχνει δυναμικό. Το πώς διαχειρίζεται τη ροή του αέρα είναι καταλυτικής σημασίας για τις επιδόσεις που θα προσφέρει, την κατανάλωση, ακόμα και για την ίδια την ασφάλεια.

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε τον επί κεφαλής της αεροδυναμικής της Mercedes-Benz, Δρ. Teddy Woll και την ομάδα του μέσα στο χώρο εργασίας τους: μια από τις πιο υψηλής τεχνολογίας αεροσήραγγες στον κόσμο. Αυτός μας εξηγεί τι είναι η αεροδυναμική, ενώ μας παρουσιάζει και κάποια από τα στοιχεία που οι άνθρωποι της εταιρίας έλαβαν υπόψη στην κατασκευή της EQC.

Πολύ χοντρικά, ο συντελεστής αεροδυναμικής οπισθέλκουσας έχει να κάνει με την αντίσταση ενός σώματος στον αέρα. Το πιο αεροδυναμικό σχήμα (όπως ένας πιγκουίνος…) μπορεί να εξασφαλίσει Cd=0,05, ενώ το λιγότερο αεροδυναμικό, όπως ένας τοίχος που πέφτει πάνω του κάθετα ο αέρας, αγγίζει το Cd=1. Όλα τα υπόλοιπα σχήματα βρίσκονται ανάμεσα σε αυτές τις δύο τιμές.

Ειδικά για τη Mercedes-Benz EQC, είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να εξασφαλίζει συντελεστή αεροδυναμικής οπισθέλκουσας της τάξης του 0,27. Μία τιμή πολύ καλή, που βοηθάει στην αύξηση της αυτονομίας της. Για περισσότερα όμως πατήστε το play, καθώς πραγματικά αξίζει αυτό το μικρό ταξίδι στη μαγεία της ροής του αέρα.