Η Alfa Romeo Giulia TZ καίει καρδιές ακόμη και σήμερα (video)


Tubolare Zagato. Και μόνο στο άκουσμα αυτών των δύο λέξεων κάθε φανατικός Alfisti ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: Αρχείο/ Facundo Castellano
  • 13/7/2020

Τόσο πίσω όσο στο 1962 όταν παρουσιάστηκε η Alfa Romeo Giulia Tubolare Zagato. Η ονομασία της είχε σχέση με το σωληνωτό πλαίσιο πάνω στο οποία βασιζόταν που ζύγιζε περίπου 62 κιλά. Πάνω του κούμπωνε ένα αλουμινένιο αμάξωμα με μόλις 92 κιλά και όλο μαζί το απόβαρο δεν ξεπερνούσε τα 660 κιλά!

Κάπως έτσι ο κινητήρας του 1,6 lt με τα 112 άλογα (160 στην αγωνιστική) στον μπροστινό άξονα (κίνηση πίσω) μπορούσε να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις για την εποχή εκείνη. Μάλιστα το κράτημα ήταν εξαιρετικό αφού πίσω υπήρχαν πολλαπλοί σύνδεσμοι και πολλές άλλες καινοτομίες.

Πρόκειται για μια συλλεκτική Alfa Romeo (σε εκδόσεις TZ1 και ΤΖ2) αφού στο εργοστάσιο της Delta είχαν κατασκευαστεί λίγο παραπάνω από 10 τέτοιες TZ την περίοδο 1963-67. Όσες δηλαδή χρειαζόντουσαν ώστε η ιταλική εταιρία να πάρει την ομολογκασιόν για τους αγώνες σε διάφορες διοργανώσεις.

Στην κεντρική εικόνα όπως και στις δύο παραπάνω βλέπετε μια ψηφιακή ενσάρκωση μια σύγχρονης TZ4 που θα βασίζετε σε ένα αλουμινένιο Zagato πλαίσιο με μια σούπερ αεροδυναμική και μια μάσκα διαφορετική από ότι έχουμε δει έως τώρα.

Πολύ ιδιαίτερο είναι και το πίσω μέρος, όπως ήταν και στο αρχέτυπο μοντέλο. Όσο για το τι υπάρχει κάτω από το καπό ο ανεξάρτητος Αργεντίνος σχεδιαστής Facundo Castellano θα ήθελε έναν twin-turbo V6.

Παρακάτω μπορείτε να αφιερώστε μερικά λεπτά για να δείτε την ορίτζιναλ Giulia TZ4.