Η Amazon θα αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά βαν από τη Rivian


Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για ηλεκτροκίνητα βαν στην παγκόσμια αγορά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/9/2019

Η Rivian είναι μια αμερικάνικη start up εταιρεία η οποία ασχολείται -με τι άλλο;- με την ηλεκτροκίνηση, ενώ έχει ήδη παρουσιάσει το ημιφορτηγό R1T και το SUV R1S που βασίζεται σε αυτό. Η παραγωγή του πρώτου αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020, ενώ έκπληξη αποτέλεσε η είσοδος, στην αρχή τους έτους, στη μετοχική της σύνθεση της Amazon και του Jeff Bezos. Μάλιστα το ποσό που δόθηκε ήταν ιδιαίτερα υψηλό, καθώς έφτασε τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

Η κίνηση του Bezos και της Amazon να εμπλακούν στη Rivian έχει πάντως το λόγο της, ο οποίος είναι η πρόθεσή τους οι διανομές τους να γίνονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. Κάτι που μπορεί να γίνει εφικτό με τη χρήση ηλεκτρικών βαν, τα οποία φυσικά θα τα προμηθεύσει η Rivian.

Το μέγεθος της παραγγελίας ανέρχεται στις 100.000 μονάδες και σύμφωνα με τα στελέχη της Rivian είναι η πιο μεγάλη που έχει δοθεί πότε για ηλεκτρικά βαν. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τοι 2021 και θα ολοκληρωθούν μέσα σε μια τριετία.

Για την Amazon ο στόχος είναι η λειτουργία της μέχρι το 2040 να είναι ουδέτερη σε ότι αφορά την εκπομπή CO2 και προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το ρεύμα που θα χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό του ηλεκτρικού της στόλου θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το τεχνολογικό υπόβαθρο του βαν θα προέρχεται βεβαίως από το pickup Ρ1Τ.