Η ανακύκλωση μπαταριών στο «κάδρο» των Αμερικάνων


Ο Λευκός Οίκος είναι διατεθειμένος να επενδύσει ώστε να μειωθεί η χρήση των μετάλλων στην κατασκευή των νέων μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά επικεντρώνεται και στην ανακύκλωση. 

  • 8/6/2021

Η αμερικάνικη κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα επενδύοντας σε προγράμματα που σκοπό θα έχουν να μειώσουν την ανάγκη των ορυκτών μεταλλευμάτων, που χρησιμοποιούνται για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται.

Σε μερικά χρόνια η πλειοψηφία των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά και υλικά όπως το κοβάλτιο, ο χαλκός και το λίθιο θα χρησιμοποιούνται ακόμη περισσότερο, με ανάλογες επιβαρυντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Λευκός Οίκος θα διαθέσει ένα εύλογο ποσό στην έρευνα, έχοντας στο πλάνο να βρει εναλλακτικές μεθόδους στην κατασκευή των μπαταριών, ώστε να προστατέψει καλύτερα τη φύση, αλλά και να μειώσει την εξάρτηση της Αμερικής από την Κίνα.

Πέρα από την αναζήτηση νέων μεθόδων και τρόπων να γίνεται λιγότερη χρήση μετάλλων στις νέες μπαταρίες, θα ληφθεί πολύ πιο σοβαρά υπόψη η ανακύκλωση των υλικών των υπαρχόντων μπαταριών για να διοχετευθούν ξανά στις καινούργιες.

Τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται οι μπαταρίες των αυτοκινήτων.
Τα υλικά με τα οποία κατασκευάζονται οι μπαταρίες των αυτοκινήτων.

Τα οφέλη από την ανακύκλωση θα είναι πολλαπλά. Μαζί με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μικρότερη εξάρτηση από την Κίνα, θα βοηθήσει σημαντικά να μειωθούν οι οκτώ εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων μπαταριών, που αναμένονται στην Αμερική μέχρι το 2040.

To εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών της VW.
To εργοστάσιο ανακύκλωσης μπαταριών της VW.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η ανακύκλωση θα μειώσει την ανάγκη για νέο χαλκό κατά 55%,  για νέο κοβάλτιο και νικέλιο κατά 35%, ενώ για νέο λίθιο κατά 25%. Οι κυβερνητικές πηγές στοχεύουν στην κατασκευή ενός εργοστασίου ανακύκλωσης στο Μεξικό σε συνεργασία με την κινέζικη εταιρεία Ganfeng Lithium Co.