Η Apple εξασφάλισε πατέντα για ξεκλείδωμα αυτοκινήτου με αναγνώριση προσώπου


Η τεχνολογία που καταργεί το φυσικό κλειδί υπάρχει από την Apple. Το θέμα είναι αν η αμερικάνικη εταιρεία θα τη διαθέσει μιας και όλα δείχνουν την αποστασιοποίησή της από την αυτοκίνηση.

  • 18/2/2019

Η Apple έχει πλέον στην κατοχή τα δικαιώματα ενός συστήματος αναγνώρισης προσώπου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απασφάλιση ενός αυτοκινήτου χωρίς τη χρήση ενός φυσικού κλειδιού. Οι πληροφορίες λένε πως η πατέντα είχε κατατεθεί στις αρχές του 2017, εγκρίθηκε μόλις τώρα και περιλαμβάνει δύο μεθόδους για την αναγνώριση προσώπου.

Ο πρώτος είναι η εγκατάσταση της συγκεκριμένης τεχνολογίας στο ίδιο το αυτοκίνητο. Αυτό δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα να σταθεί μπροστά από τους αισθητήρες, να αναγνωρισθεί το πρόσωπό του από το σύστημα και στη συνέχεια να μπορεί να ανοίξει την πόρτα και να περάσει στο εσωτερικό του.

Ο δεύτερος εναλλακτικός τρόπος είναι η χρήση της εφαρμογής Face ID Unlock των smartphone της Apple -από το X και μετά- και το αυτοκίνητο να ξεκλειδώνει με τη βοήθειά της.

Πέρα από την απασφάλιση του αυτοκινήτου η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου μπορεί να «θυμάται» και διαφορετικές επιμέρους ρυθμίσεις για διαφορετικούς χρήστες, οι οποίες επιλέγονται σχεδόν ταυτόχρονα με την αναγνώριση του προσώπου.

Το θέμα είναι αν η Apple θελήσει να βγει στην αγορά με αυτήν την εφαρμογή. Η απάντηση δεν είναι ξεκάθαρη όπως θα ήταν σε κάθε άλλη περίπτωση, μιας και η εταιρεία έχει περιορίσει κατά πολύ τους εργαζόμενους της που απασχολούνται στο αυτοκινητικό πρότζεκτ Titan, κάτι που ίσως σημαίνει και τη μελλοντική αποχώρησή της από τον κλάδο.