Η BMW εξαγοράζει την Alpina


Η BMW ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει τον γνωστό βελτιωτικό οίκο Alpina, μια κίνηση που στοχεύει στο να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του στην νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης.

  • 11/3/2022

Η BMW ανακοίνωσε την εξαγορά του βελτιωτικού οίκου Alpina, η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2026, αφού λήξει η τρέχουσα συμφωνία για συνεργασία των δύο εταιρειών στις 31 Δεκεμβρίου του 2025.

Η συνεργασία των BMWκαι Alpina μετρά πάνω από 50 χρόνια, από την ίδρυση της δεύτερης. Ο Burkhard Bovensiepen ίδρυσε την Alpina το 1965 και έχτισε τη φήμη της μέσα από τη βελτίωση των αυτοκινήτων της γερμανικής εταιρείας για τους αγώνες τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Το πρώτο επιβατικό μοντέλο της Alpina παρουσιάστηκε το 1978 και από τότε η εταιρεία εξελίχθηκε σε επίσημο κατασκευαστή και βελτιωτή των μοντέλων της βαυαρικής φίρμας. Η Alpina πούλησε μάλιστα περίπου 2.000 αυτοκίνητα το 2021.

Μέχρι το 2026 που θα περάσει στα χέρια της ΒΜW, η Alpina θα συνεχίσει να λειτουργεί ως βελτιωτής των αυτοκίνητων της BMW στις εγκαταστάσεις της στην πόλη Buchloe με έμφαση περισσότερο σε ένα μείγμα πολυτέλειας και επιδόσεων, ξεχωρίζοντας από το τμήμα Μ της ΒΜW.

Η ΒΜWδήλωσε ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μαζί με την αυστηρότερη νομοθεσία για τις εκπομπές ρύπων και τις απαιτήσεις για περισσότερα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης κρύβουν σημαντικούς κινδύνους για μικρούς κατασκευαστές όπως η Alpina και η εξαγορά του βελτιωτικού οίκου θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της εταιρείας από το Buchloe.

Η Alpina δεν έχει εργαστεί ακόμα πάνω σε μία πλήρως ηλεκτρική ΒΜW, αλλά με την νέα συμφωνία να είναι οριστική, η πρώτη φουλ ηλεκτρική Alpina μοιάζει πλέον ορατή.

Η εξαγορά της Alpina υπόκειται βέβαια προς το παρόν στην τελική έγκριση από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού, ενώ καμία από τις δύο εταιρείες δεν ανακοίνωσε τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά έγινε γνωστό ότι η BMW δεν θα αποκτήσει μετοχές της Alpina.

Η ΒΜW τέλος, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την Alpina στη μεταμόρφωση των εγκαταστάσεων στο Buchloe και το εργατικό δυναμικό των 300 εργαζομένων της Alpina και δεσμεύεται ότι θα τους τοποθετήσει σε νέες θέσεις εντός του Ομίλου BMW πριν από το 2025. ?

«Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται στη μέση ενός μεγάλου μετασχηματισμού προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Για το λόγο αυτό, τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτική βάση. Για περισσότερα από 50 χρόνια, η εταιρεία από το Buchloe έχει αποδείξει ότι προσφέρει κορυφαίας ποιότητας αναβαθμίσεις, με σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο Όμιλος BMW έχει το ίδιο πάθος για τα αυτοκίνητα. Για αυτό το λόγο ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολυετή συνεργασία μας. Η απόκτηση της Alpina θα μας επιτρέψει να διαμορφώσουμε το μέλλον της μάρκας που είναι γεμάτο από παράδοση», δήλωσε ο Επικεφαλής Πωλήσεων και μέλος του Δ.Σ. της BMW, Pieter Nota.