Η CATL ετοιμάζει κυλινδρικές μπαταρίες για τη BMW


Από το 2025, η CATL δήλωσε ότι θα προμηθεύει τη BMW με κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών για τη νέα πλατφόρμα “Neue Klasse”, στο πλαίσιο του πλάνου της BMW να μειώσει το κόστος και να ανταγωνιστεί την Tesla.

  • 30/5/2022

Ο κινεζικός γίγαντας μπαταριών CATL δήλωσε ότι θα είναι έτοιμος να αρχίσει να προμηθεύει κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών στην BMW από το 2025, για να τροφοδοτήσει η γερμανική εταιρεία τη νέα της σειρά ηλεκτρικών οχημάτων.

Η CATL έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία με την BMWστην οποία ορίζεται ως ο προμηθευτής των κυλινδρικών κυψελών για την γερμανική εταιρεία. Αυτές οι νέες κυψέλες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στα ηλεκτρικά μοντέλα που θα βασίζονται στην νέα πλατφόρμα “Neue Klasse” της BMW.

Η BMWθέλει να περάσει στις νέες στρογγυλές κυψέλες αντί για τις πρισματικές, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κόστος. Η αλλαγή θα επιφέρει 30% εξοικονόμηση κόστους, στην προσπάθεια της φίρμας να ανταγωνιστεί την Tesla.

Οι ίδιες οι κυψέλες αντιστοιχούν στο 80% της τιμής μιας μπαταρίας και η βελτίωση της τεχνολογίας και της απόδοσης έχουν συνήθως σαν αποτέλεσμα την μείωση του κόστους τους. Όμως, η αναμενόμενη μείωση του κόστους των μπαταριών πήγε πολύ πίσω τελευταία με τις αυξήσεις ρεκόρ των τιμών βασικών υλικών, όπως το λίθιο και το νικέλιο.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η Tesla ξεκίνησε πρόσφατα να κατασκευάζει τις μπαταρίες της ιόντων λιθίου τύπου «4680», ονομασία που προέρχεται από τις διαστάσεις της κυλινδρικής κυψέλης με διάμετρο 46 mm και μήκος 80 mm, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει περίπου πέντε φορές την ενέργεια από τις σημερινές μικρότερες κυψέλες τύπου 2170.

Σημειώνεται ότι η CATL προμηθεύει τη BMW με μπαταρίες εδώ και μια δεκαετία. Η κινεζική εταιρεία μάλιστα, εξετάζει πιθανές τοποθεσίες για τη δημιουργία νέων εργοστασίων μπαταριών στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προμηθεύει πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, μαζί με την BMW, με στόχο να ξεκινήσει η παραγωγή το 2026.