Η Daimler συμφώνησε με την Geely για την Smart


H Geely αποκτά το 50% της Smart και από το 2022 θα ξεκινήσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα τόσο για την Κίνα όσο και για την παγκόσμια αγορά.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 28/3/2019

Με επίσημη ανακοίνωση της η Daimler επιβεβαίωσε τις φήμες για πώληση του 50% της ζημιογόνου Smart στον κινεζικό όμιλο της Geely. Η οποία δεν είναι γνωστή μόνο για την εξαγορά πριν από χρόνια της Volvo ή πιο πρόσφατα της Lotus, αλλά και για την απόκτηση πέρυσι του 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Daimler που αυτόματα την αναδεικνύει ως μεγαλομέτοχο του γερμανικού ομίλου

Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως η Smart θα είναι μια εταιρία μόνο με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η παραγωγή θα βασίζεται πλέον στην Κίνα αλλά από το 2022 θα ξεκινήσει η διάθεση νέων Smart στην παγκόσμια αγορά. Πάντως, ο Zetsche αναφέρει πως θα παράγεται ένα ηλεκτρικό κόμπακτ μοντέλο στο smartville, στο Hambach της Λωρραίνης (Γαλλία). 

Ο Dieter Zetsche, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars, δήλωσε: "Για περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια πελάτες, η Smart αντιπροσωπεύει έναν πρωτοπόρο στην αστική κινητικότητα. Βάσει αυτής της επιτυχίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της επωνυμίας με την Geely Holding, έναν ισχυρό εταίρο στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Θα σχεδιάσουμε από κοινού και θα αναπτύξουμε την επόμενη γενιά έξυπνων ηλεκτρικών αυτοκινήτων που συνδυάζουν υψηλής ποιότητας στάνταρ και γνωστά πρότυπα ασφαλείας προς πώληση τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως. Στο μέλλον, προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους για να διατηρήσουμε την επιτυχία μας στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο. Ξεχωριστά, η Mercedes-Benz θα παράγει ένα συμπαγές ηλεκτρικό όχημα στο εργοστάσιο του Hambach".

Ο Li Shufu, Πρόεδρος της Geely Holding, πρόσθεσε: "Σεβόμαστε πλήρως την αξία της Smart. Αυτή η μάρκα έχει μια μοναδική θέση και ισχυρή εμπορική αξία. Η Geely Holding και η Daimler προσβλέπουν σε αυτό το εντυπωσιακό και συναρπαστικό νέο πρότζεκτ, μέσω του οποίου θα προωθήσουμε περαιτέρω την εισαγωγή των premium ηλεκτρικών προϊόντων για να προσφέρουμε μια καλύτερη εμπειρία κινητικότητας στους πελάτες μας. Ως ισότιμοι εταίροι, είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση του έξυπνου εμπορικού σήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η συνεργασία θα οδηγήσει σε αμοιβαία οφέλη, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουμε περαιτέρω τεχνολογίες".