Η έκθεση της Γενεύης στο Κατάρ αλλάζει τα δεδομένα


Το Σαλόνι της Γενεύης μετακομίζει το 2023 στο Κατάρ, όπου θα γίνει μία έκθεση αυτοκινήτου νέου τύπου, με βιωματικές εμπειρίες, δοκιμές σε πίστα της Formula 1, δημοπρασίες κλασικών μοντέλων, κ.λπ.

  • ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΠΙΤΣΙΝΗ ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 27/11/2022

Η είδηση της ακύρωσης του επόμενου Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αν και ο προγραμματισμός του σε ετήσια βάση υποδήλωνε τον δημοφιλή χαρακτήρα του. Αντίθετα, ήταν για τους γνώστες λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς το ενδιαφέρον από τις εταιρείες αυτοκινήτου αποδείχθηκε υποτονικό, ενώ πολλές από αυτές κρατούσαν μανιάτικο στους διοργανωτές τη μη επιστροφή των προκαταβολών τους για την Έκθεση του 2020, η οποία είχε ακυρωθεί λόγω του κορωνοϊού. Την παρτίδα ανέλαβε να σώσει ο Οργανισμός Τουρισμού του Κατάρ, που αγόρασε τα δικαιώματα της Έκθεσης για το συγκεκριμένο Αραβικό Εμιράτο. Ωστόσο, οι νέοι διοργανωτές θα ακολουθήσουν έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, ενδεικτικό για την πορεία και το περιεχόμενο τέτοιων εκδηλώσεων στο μέλλον, ενώ το δικό τους show θα πραγματοποιείται ανά διετία.

Οι Καταριανοί ετοιμάζουν, λοιπόν, μία ανατρεπτική Έκθεση με έντονο βιωματικό χαρακτήρα και με μία σειρά εκδηλώσεων, που θα απευθύνονται κυρίως σε φραγκάτους επισκέπτες από την περιοχή, αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη. Πρόκειται για μία νέα τάση, που ακολουθείται ήδη και στο Φεστιβάλ του Μοντερέι και δίνει προτεραιότητα στο οικονομικό και κοινωνικό προφίλ των επισκεπτών και όχι στον αριθμό των συνολικών εισιτηρίων που θα κοπούν. Αυτό κάνει τις συγκεκριμένες εκθέσεις πιο ποιοτικές και ενδιαφέρουσες για τους premium  κατασκευαστές  αυτοκινήτων, που θα προβάλλουν τα «ευγενή» προϊόντα τους με ιδανικό και διαδραστικό τρόπο απέναντι σε εν δυνάμει αγοραστές με τις απαιτούμενες οικονομικές προδιαγραφές.

Οι διοργανωτές του νέου Motor Show στη Ντόχα του Κατάρ έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόσληψη του Βρετανού δημοσιογράφου της Formula 1, Γουίλ Μπάξτον, γνωστού από τη σειρά  DrivetoSurvive  του Netflix, καθώς θα συνδέσουν την Έκθεση στα τέλη Νοεμβρίου του 2023 με το Γκραν Πρι της F1 που θα ξεκινήσει λίγο αργότερα. Όπως ακούγεται, μάλιστα, θα υπάρχει επιλεκτικά και η δυνατότητα για test drives νέων μοντέλων της Έκθεσης στην πίστα της Formula 1.

Επιπρόσθετα, προβλέπονται αγώνες με τετρακίνητα οχήματα στην έρημο και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Motor Show δημοπρασίας πανάκριβων, συλλεκτικών κλασικών αυτοκινήτων για τους προνομιούχους επισκέπτες. Το πρώτο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης στην Ντόχα του Κατάρ θα λειτουργήσει επίσης ως «κράχτης» για το Εθνικό Μουσείο Αυτοκινήτων του εμιράτου, του οποίου τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο χρόνο και φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημαντική τουριστική ατραξιόν. Όσον αφορά στο αυθεντικό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, με έδρα την κοσμοπολίτικη ελβετική πόλη, μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε στο μέλλον. Οι νόμοι της αγοράς είναι αδυσώπητοι και οι mainstream εταιρείες του κλάδου στρέφονται σε πιο ευέλικτες και περισσότερο οικονομικές μορφές προβολής με αιχμή του δόρατος τις ψηφιακές παρουσιάσεις, οπότε στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια για τις εκθέσεις αυτοκινήτου κλασικού χαρακτήρα.