Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο κόστος χρήσης ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη


Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν το χαμηλότερο κόστος χρήσης στη χώρα μας από όλη την Ευρώπη, ενώ είναι και πιο οικονομικά από τα συμβατικά οχήματα, σύμφωνα με τα ευρήματα του ετήσιου Δείκτη Κόστους Αυτοκινήτου (Car Cost Index) της LeasePlan.

  • 23/11/2021

Η έρευνα Car Cost Index της LeasePlan είναι μία ολοκληρωμένη ετήσια ανάλυση του συνολικού κόστους χρήσης ενός αυτοκινήτου και στην νέα έκτη της έκδοση, η οποία ανέλυσε δεδομένα από 22 ευρωπαϊκές χώρες, δείχνει ότι η Ελλάδα είναι η πιο οικονομική χώρα για τη χρήση αυτοκινήτου.

Πιο συγκεκριμένα το μέσο μηνιαίο κόστος χρήσης ενός αυτοκινήτου στη χώρα μας φτάνει τα 743 ευρώ, με την τιμή αυτή να αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα. Η Ελλάδα μάλιστα, είναι μία από τις 17 χώρες στις οποίες τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατηγορίας D2 (premium μεσαία) είναι πλήρως ανταγωνιστικά και οικονομικότερα στη χρήση από τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICEs).

Από την Έκθεση της LeasePlan προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η οικονομικότερη χώρα για να χρησιμοποιεί κανείς αυτοκίνητα diesel, ενώ η Πολωνία αναδείχθηκε ως η πιο οικονομική χώρα για την χρήση αυτοκινήτου με κινητήρα βενζίνης.

Συγκριτικά με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, το συνολικό κόστος χρήσης αυτοκινήτου είναι το υψηλότερο για τους οδηγούς στην Ελβετία και την Πορτογαλία και το χαμηλότερο στη Δανία και τη Γερμανία. Παράλληλα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην κατηγορία compact (C1) είναι ανταγωνιστικά ως προς το κόστος χρήσης τους σε σχέση με τα συμβατικά σε 14 ευρωπαϊκές χώρες.

Η έρευνα Car Cost Index της LeasePlan αναλύει δεδομένα από 22 ευρωπαϊκές χώρες και συμπεριλαμβάνει πολλές παραμέτρους για να καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση, όπως το κόστος των καυσίμων, της ενέργειας, αποσβέσεων, φόρων, ασφάλισης και συντήρησης του αυτοκινήτου. Οι χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα Car Cost Index είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτικά τα ευρήματα για το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων στις ευρωπαϊκές χώρες: