Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλευρό των καταναλωτών για το Dieselgate


Οι Ενώσεις Καταναλωτών σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνασπιστούν για να αναλάβουν νομική δράση εναντίον της Volkswagen, αναφορικά με το «σκάνδαλο Dieselgate»
  • 10/3/2017

Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, στην οποία δόθηκε η αρμοδιότητα στους Ολλανδούς αξιωματούχους να αναλάβουν πρωτοβουλία δράση για συντονισμένη δράση κατά της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Christian Wigand, εκπρόσωπος της Ευρωπαίας Επίτροπου κυρίας Věra Jourová, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων «η Επίτροπος Jourová ενθάρρυνε τις Αρχές να χρησιμοποιήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Η κυρία Jourová, όπως και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, έχουν εκφράσει επανειλημμένα την απογοήτευσή τους για την απροθυμία της Volkswagen να αποζημιώσει οικονομικά τους πελάτες της στην Ευρώπη για το θέμα με το παράνομο λογισμικό παραποίησης στοιχείων για τους ρύπους σε συγκεκριμένους πετρελαιοκινητήρες της, ενώ το έχει πράξει γι' αυτούς στις ΗΠΑ.

Αν και τα στελέχη της Volkswagen παραδέχτηκαν το αδίκημα για τις ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη υποστηρίζουν ότι δεν παρέβησαν την κείμενη νομοθεσία και ότι θα διορθώσουν δωρεάν το πρόβλημα στους πετρελαιοκινητήρες των πελατών τους στη Γηραιά ήπειρο, ως το φθινόπωρο του έτους.

Όπως έγινε γνωστό, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμούν να κάνουν τις εθνικές αρχές κάθε κράτους-μέλους να διαπιστώσουν ότι η Volkswagen παραβίασε τους σχετικούς νόμους που ισχύουν στην «Ευρώπη των 28» και να ζητήσουν από αυτή «διορθωτικά μέτρα» (sic) στα οποία θα περιλαμβάνονται εγγυήσεις ότι οι επιδιορθωμένοι πετρελαιοκινητήρες θα αποδίδουν εξίσου όπως πριν αλλά και την αποζημίωση του πελάτη στην περίπτωση που το όχημα απαξιωθεί περισσότερο (στο χρόνο) από το γεγονός του λεγόμενου «σκανδάλου “Dieselgate”».

Να σημειωθεί ότι, βάσει του Κανονισμού, δεν απαιτείται ομοφωνία και των 28 κρατών-μελών για να ληφθεί νομική δράση εναντίον της Volkswagen. Απλά, όποιες από αυτές αποφασίσουν να το πράξουν θα πρέπει να συμφωνήσουν και να υπογράψουν ένα κοινό κείμενο.