Η Fiat Chrysler ψάχνει το διάδοχο του Marchionne


Ο Marchionne, που είναι αμφιλεγόμενος αλλά έχει να επιδείξει και πολλές επιτυχημένες κινήσεις στο οικονομικό τουλάχιστον πεδίο, πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί του χρόνου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 17/4/2018

Ο Sergio Marchionne, ο επικεφαλής της FCA (Fiat Chrysler Automobiles), πρόκειται του χρόνου να συνταξιοδοτηθεί, οπότε η εταιρεία και φυσικά η οικογένεια Agnelli που είναι ο μεγαλομέτοχός της, έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για εύρεση του διαδόχου του. Ο οποίος πιθανότατα θα τον διαδεχθεί και στην κορυφή της Ferrari, αλλά και της CNH Industrial, η οποία ασχολείται με την κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων.

Άλλωστε, η ανεξαρτητοποίηση τόσο της CNH το 2011 όσο και της Ferrari το 2016 θεωρούνται από τις επιτυχημένες κινήσεις του Marchionne. Επίσης επί των ημερών του Ιταλό-καναδού στελέχους η Fiat ενώθηκε με τη Chrysler το 2014, με αποτέλεσμα η τελευταία όχι μόνο να σωθεί από τη χρεωκοπία αλλά και να επιστρέψει στα κέρδη μέσα σε μόλις μια διετία. Παράλληλα και η Alfa Romeo επέστρεψε στην αγορά των ΗΠΑ, από την οποία απουσίαζε για πολλά χρόνια.

Φυσικά ο Marchionne, ο οποίος έχει καταφερθεί αρκετές φορές με δηλώσεις του ενάντια στις πρακτικές της αυτοκινητοβιομηχανίας και θεωρείται σκληρός στις διαπραγματεύσεις του αλλά και στις συνεργασίες του εντός της εταιρείας, είναι ένας από τους πιο καλά αμειβόμενους μάνατζερ. Πέρυσι οι ετήσιες αποδοχές του έφτασαν τα 12 εκατομμύρια δολάρια, συν βέβαια την απόκτηση μετοχών.

Οι φήμες πάντως αναφέρουν πως ο διάδοχός του θα προέρχεται από την ίδια την FCA και θα ανακοινωθεί του χρόνου. Αντίθετα το νέο πενταετές πλάνο της εταιρείας θα γίνει γνωστό το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.