H Ford βλέπει δρόμους δίχως φωτεινούς σηματοδότες (video)


Οι ειδικοί της Ford οραματίζονται ένα μέλλον όπου τα οχήματα θα περνούν συντονισμένα από τις διασταυρώσεις κάνοντας την παρουσία των φαναριών περιττή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 12/10/2018

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της τεχνολογίας Intersection Priority Management (IPM) που σε ελεύθερη απόδοση διαχειρίζεται την προτεραιότητα των οχημάτων σε μια διασταύρωση χάρη στην επικοινωνία V2V (ανταλλαγή πληροφορίων απευθείας σε οχήματα ή μέσω απομακρυσμένων διακομιστών). Η πρώτη επίδειξη έγινε στην Βρετανία και όπως θα δείτε στο βίντεο τα οχήματα μπορούν να περνούν από τις διασταυρώσεις συντονισμένα και δίχως να σταματούν.

Η ελεύθερη ροή επιτρέπει την μικρότερη κατανάλωση καυσίμου από τα συνεχή «stop/go» όταν υπάρχουν φανάρια, ενώ παράλληλα δεν προκαλεί στρες στους οδηγούς που περνούν περίπου 48 ώρες αναμονής σε διασταυρώσεις με φωτεινούς σηματοδότες. Επιπρόσθετα και πέρα από την διευκόλυνση του κυκλοφοριακού η τεχνολογία IPM βελτιώνει τα επίπεδα ασφάλειας αφού έρευνα έχει δείξει πως το 60% των ατυχημάτων σε χαμηλές ταχύτητες αφορά σε διασταυρώσεις με φανάρια.

«Γνωρίζουμε ότι οι διασταυρώσεις και οι φωτεινοί σηματοδότες μπορεί να προκαλούν άγχος σε πολλούς οδηγούς» σχολίασε ο Christian Ress, supervisor, Driver Assist Technologies, Ford Research & Advanced Engineering. «Με την τεχνολογία συνδεδεμένων αυτοκινήτων που δοκιμάζουμε αυτή την εβδομάδα, οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου τα αυτοκίνητα έχουν καλύτερη επίγνωση της  κυκλοφορίας και του περιβάλλοντος, μέσα από ευφυή συνεργασία στους δρόμους και στις διασταυρώσεις».