H γερμανική γραφειοκρατία "φρενάρει" το εργοστάσιο της Tesla στην Ευρώπη


Η Tesla θα καθυστερήσει την κατασκευή του Gigafactory στο Βερολίνο, με τα εγκαίνια να αναμένονται στα τέλη του 2021 αντί για τον αρχικό προγραμματισμό που ήταν την 1η Ιουλίου.

  • 21/5/2021

Εσκεμμένα ή μη, οι καθυστερήσεις για τα εγκαίνια του περίφημου Gigafactory της Tesla εντός της Γερμανικής επικράτειας, αποδίδονται στις αργές διαδικασίες για την έγκριση κατασκευής του εργοστασίου και τις αποφάσεις για την περιοχή κατασκευής των μπαταριών.

Ερωτηθείς Elon Musk από το Reuters για το πότε θα ξεκινήσει η παραγωγή στο εργοστάσιο της Tesla στην Γερμανία απάντησε: «Είναι δύσκολο να μαντέψουμε με ακρίβεια την αρχή της παραγωγής, αφού τα αυτοκίνητα κατασκευάζονται μόλις βρεθούν όλα τα υλικά στο εργοστάσιο. Πάντως μία καλή εκτίμηση φαίνεται να είναι τα τέλη του 2021.»

Η Tesla σχεδιάζει να κατασκευάσει το Model Y, στο Γερμανικό της εργοστάσιο, για την Ευρωπαϊκή αγορά καθώς και τις καινούριες επίπεδες μπαταρίες.

Η Γερμανία είναι γνωστή για τους περίπλοκους κανονισμούς της και την γραφειοκρατία της, αλλά ο CEO της Tesla δεν μπόρεσε να κρύψει την ενόχληση του για την γραφειοκρατία της χώρας. «Πιστεύω πως θα μπορούσε να υπάρξει λιγότερη γραφειοκρατία, αυτό θα έκανε τα πράγματα καλύτερα.» είπε σε μία συνέντευξή του, χαρακτηρίζοντας τους κανιμισμούς ως «αθάνατους».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Tesla κατακρίνει την Γερμανία για την γραφειοκρατία της, αφού η εταιρία παραπονέθηκε, για τις χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης, σε επιστολή της που στάλθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο στο Βερολίνο τον Απρίλιο του 2021, λέγοντας πως «αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει απαραίτητες επενδύσεις για τα project καθαρής ενέργειας και τις υποδομές κάνοντας το πρακτικά αδύνατο για την Γερμανία να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.»