Η GM και Isuzu oριστικοποιούν την συμφωνία τους


Η General Motors επιβεβαίωσε ότι οριστικοποίησε τις λεπτομέρειες των συμφωνιών της με την Isuzu Motors Ltd. σχετικά με το τριετές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Isuzu που έχει ήδη ανακοινωθεί.
  • 31/10/2002
Η General Motors επιβεβαίωσε ότι οριστικοποίησε τις λεπτομέρειες των συμφωνιών της με την Isuzu Motors Ltd. σχετικά με το τριετές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Isuzu που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Εκτός από τις συμφωνίες με τη GM, η Isuzu ανακοίνωσε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για ευρεία οικονομική αναδόμηση με τις τράπεζές της, συμπεριλαμβανομένης της Mizuho Corporate Bank. Η GM, η Isuzu και οι τράπεζες αναμένουν την ολοκλήρωση όλων των συναλλαγών τους μέχρι τα τέλη του ημερολογιακού έτους.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος αναδόμησης της Isuzu συνίστανται στα εξής:

Όπως ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, η GM θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών σε δύο από τις θυγατρικές της Isuzu που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κινητήρων καθώς και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία στρατηγικής σημασίας για τη GM αντί του ποσού των Y50 δις περίπου (U.S.$420 εκατομμύρια). Η GM θα ορίσει ένα ανώτατο στέλεχος που θα υποστηρίξει το διοικητικό τμήμα της Isuzu. Η Isuzu θα αποσύρει τις υπάρχουσες μετοχές της GM στην Isuzu Motors, ενώ η GM θα αγοράσει νέες μετοχές αντί του ποσού των Y10 δις περίπου (U.S.$80 εκατομμύρια), που αντιπροσωπεύουν μερίδιο της τάξεως του 12%.
Η Isuzu κατέληξε επίσης σε προκαταρκτικές συμφωνίες με τις τράπεζές της στο πλαίσιο μιας ευρείας οικονομικής αναδόμησης, η οποία περιλαμβάνει: μία ανταλλαγή χρέους με μετοχές όπου τα Y100 δις (U.S$833 εκατομμύρια) του χρέους της Isuzu θα μετατραπούν σε προνομιούχες μετοχές, νέα χρηματοδότηση από τους δανειστές - επαρκή για την εκτέλεση του λειτουργικού προγράμματος - και την ανατροπή συγκεκριμένων από τα σημερινά χρέη της Isuzu.
Επίσης έχει αποφασιστεί μία εκτενής αναβάθμιση της δομής λειτουργίας της εταιρίας, σύμφωνα με την οποία η Isuzu θα εξυγιάνει τους τομείς που υπολειτουργούν καθώς και το όλο σύστημα απασχόλησης εργαζομένων ενώ παράλληλα θα αναδιοργανώσει τον τομέα οχημάτων SUV στη Β. Αμερική.

Συμμετοχή της General Motors

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αναδόμησης, η GM θα δαπανήσει το συνολικό ποσό των Y60 δις (U.S.$500 εκατομμύρια). Από αυτό, περίπου τα Y50 δις (U.S.$420 εκατομμύρια) θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις της Isuzu που δραστηριοποιούνται στους πετρελαιοκινητήρες και του δικαιώματος της πλήρους ιδιοκτησίας στις τεχνολογίες πετρελαιοκινητήρων Duramax, Circle L 1.7-λίτρων και V-6. Αυτό περιλαμβάνει την απόκτηση του 60% των μετοχών στην Isuzu Motors Polska Sp. Z.O.O (Ispol) - εταιρία της Isuzu που ασχολείται με πετρελαιοκινητήρες μικρού κυβισμού με έδρα στην Πολωνία - και μία αύξηση επένδυσης κεφαλαίου της GM από 40 μέχρι 60% στην DMAX Ltd που δραστηριοποιείται στους πετρελαιοκινητήρες για σκληρή χρήση, με έδρα στην Αμερική. Η GM θα αποκτήσει επίσης την πλειοψηφία των μετοχών σε μία νέα κοινοπραξία μελέτης/ σχεδιασμού πετρελαιοκινητήρων με την Isuzu καθώς επίσης και τα δικαιώματα χρήσης των διαφόρων σχετικών τεχνολογιών.
Η GM, η οποία προέβη σε πλήρη απαξίωση της επένδυσης του 49% που είχε στην Isuzu - μηδενίζοντας την αξία των μετοχών της - το δεύτερο τρίμηνο του 2001, θα αποσύρει τις υπάρχουσες μετοχές της στην εταιρία στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος αναδόμησης της Isuzu. Στη συνέχεια, η GM θα αγοράσει νέες μετοχές της εταιρίας, αξίας Y10 δις (U.S.$80 εκατομμύρια) περίπου, αποκτώντας μερίδιο 12% στην Isuzu Motors.
Τέλος, η GM και η Isuzu συμφώνησαν να ορίσουν τον Basil N. Drossos - έναν κοινό εκπρόσωπο - ως Διευθυντή και Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο, υπεύθυνο για τα Χρηματοοικονομικά, τον Επιχειρηματικό Σχεδιασμό και τους Ανθρώπινους Πόρους. Ο Drossos, που αυτή τη στιγμή είναι Αντιπρόεδρος Πωλήσεων Αυτοκινήτων, Service και Μάρκετινγκ της GM AP και υπεύθυνος για τη GM στην Ινδία, φέρνει την πλούσια εμπειρία και την τεχνογνωσία της Isuzu στη νέα του αποστολή, μέσα από τη σημερινή θέση του αφενός και λόγω της πολυετούς ενασχόλησής του με ανώτερα διοικητικά καθήκοντα στη GM Λατινικής Αμερικής αφετέρου. Ο Drossos θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Isuzu, Yoshinori Ida, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχημένη υλοποίηση του νέου τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου της Isuzu. Η υλοποίηση του προγράμματος αναδόμησης της Isuzu εξαρτάται από την έγκριση των μετόχων της Isuzu και την ολοκλήρωση των επίσημων διαπραγματεύσεων.