Η Honda εξελίσσει πρωτοποριακές μπαταρίες ιόντων φθορίου (Video)


Η νέα τεχνολογία υπόσχεται 10πλάσια ενέργεια στον ίδιο όγκο και βάρος με μία αντίστοιχη μπαταρία ιόντων λιθίου.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/12/2018

Kαθώς προχωράμε προς την εποχή της ηλεκτροκίνησης δεν είναι λίγοι εκείνοι που εντοπίζουν την υπάρχουσα τεχνολογία μπαταριών ως τον αδύναμο κρίκο για την ταχύτερη εξέλιξη των πραγμάτων. Κάτι που αντιλαμβάνονται πλέον όλες οι εταιρίες, οι οποίες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να φέρουν στην αγορά την επόμενη ημέρα στην τεχνολογία των μπαταριών.

Η Honda, όπως άλλωστε το συνηθίζει σε όλα της τα προϊόντα, ακολουθεί τον δικό της δρόμο, και σε συνεργασία με ερευνητές του California Institute of Technology και της NASA, προσπαθεί να εξελίξει μία νέα γενιά μπαταριών η οποία υπόσχεται μία σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα όσα γνωρίζουμε σήμερα.

Η Honda στις ανακοινώσεις της υπόσχεται ότι αυτή η νέα τεχνολογία μπαταριών έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις ιόντων-λιθίου, αλλά και κάποια μειονεκτήματα (όπως τις θερμοκρασίες που απαιτούνται για την λειτουργία τους) τα οποία μπορούν πλέον να επιλυθούν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της Honda, οι νέες μπαταρίες Fluoride-Ion θα έχουν έως και δέκα φορές μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με της ιόντων λιθίου ενώ τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή τους δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον (όπως γίνεται με το κοβάλτιο κατά κύριο λόγο με τις σημερινές μπαταρίες).

Το μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι πρέπει οι μπαταρίες να βρίσκονται σε περιβάλλον άνω των 150 βαθμών Κελσίου για να λειτουργήσουν. Όμως όπως ανακοινώνεται, αυτό το εμπόδιο θα είναι σύντομα παρελθόν, αφού μέσα από μία πολύ σύνθετη διαδικασία κατάφεραν να κάνουν τον ηλεκτρολύτη να μπορεί να λειτουργεί και σε θερμοκρασίες δωματίου.

Η νέα αυτή τεχνολογία αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (αλλά και άλλων ηλεκτρικών συσκευών) όταν θα μπορεί να έχει εμπορική εφαρμογή με μικρό κόστος. Και σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι οι μπαταρίες και τα προβλήματα που δημιουργούν στις μέρες μας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ίσως πολύ σύντομα να είναι παρελθόν, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ηλεκτροκίνηση του μέλλοντος.