H Hyundai παρουσιάζει τις επιφάνειες αφής αντί για διακόπτες στο τιμόνι (video)


H κορεατική εταιρία παρουσιάζει μία πρωτοποριακή ιδέα για το πως μπορεί να είναι το τιμόνι στο μέλλον.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/4/2019

Στο πλαίσιο του “cockpit του μέλλοντος”, όπως το περιγράφει η κορεατική, μπορείτε να δείτε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Η μεγάλη οθόνη αφής στο κέντρο του ταμπλό λειτουργεί ως ένα tablet με δυνατότητα «συρσίματος» εφαρμογών και στοιχείων. Παράλληλά διαθέτει και απτική ανάδραση για πιο ρεαλιστική αίσθηση. Εντυπωσιακός είναι ο πίνακας οργάνων με τα τρισδιάστατα γραφικά, αλλά το πιο πρωτότυπο στοιχεία έχει να κάνει με τις δύο επιφάνειες αφής στο τιμόνι.

Ουσιαστικά αυτές έχουν καταργήσει τους παραδοσιακούς διακόπτες οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι αριθμητικά παραπάνω από ότι θα έπρεπε (π.χ. σε μοντέλα top εκδόσεων της Kia). Εδώ υπάρχουν δύο επιφάνειες αφής που λειτουργούν ως touch-screen και ανάλογα αλλάζουν την θεματική τους ενότητα. Για παράδειγμα δεξιά του τιμονιού μπορεί να ρυθμίζεται η ένταση του ηχοσυστήματος ή να εναλλάσσεται με την ρύθμιση του συστήματος πλοήγησης (δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε καλύτερα).

"Επιλέξαμε το i30 για να αποδείξουμε ότι οι καινοτομίες δεν περιορίζονται σε μοντέλα υψηλού κόστους", λέει σημειώνει η Regina Kaiser, ειδικός μηχανικός στο τμήμα Human Machine Interface (Διεπαφής Ανθρώπου Μηχανής) στο Τεχνικό Κέντρο της Hyundai Motor Europe. "Η Hyundai σκοπεύει να αποδείξει ότι οι καινοτομίες πρέπει να είναι εφικτές για μια ευρεία πελατειακή βάση".

Σύμφωνα με την Hyundai, αυτό το εικονικό πιλοτήριο πρέπει να διευκολύνει τη ζωή των οδηγών. "Εργαζόμαστε συνεχώς σε νέες τεχνολογίες που καθιστούν τα αυτοκίνητά μας τέλεια διαισθητικά και με φιλική συνδεσιμότητα προς το χρήστη", συμπληρώνει η Kaiser. Οι οθόνες είναι μεγάλες, μπορούν να διαμορφωθούν με έως και πέντε εικονικούς «διακόπτες» ανά οθόνη και παρέχουν απτική ανατροφοδότηση για ευκολία στη χρήση.