Η ηλεκτρική BMW Σειρά 1 θα είναι έτοιμη το 2022


Το τεχνολογικό υπόβαθρο υπάρχει, το πλαίσιο υποστηρίζει την ηλεκτροκίνηση, οπότε η ηλεκτρική Σειρά 1 είναι απλά θέμα χρόνου.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/4/2020

Η καινούργια Σειρά 1 της BMW δεν θα είναι μόνο η πρώτη προσθιοκίνητη της ιστορίας της αλλά και η πρώτη που θα έχει και ηλεκτρική έκδοση ευρείας παραγωγής. Κα λέμε ευρείας παραγωγής γιατί πριν από 10 χρόνια, το 2010, η εταιρεία του Μονάχου είχε παρουσιάσει το Active E Concept. Μια ηλεκτρική έκδοση της τότε σειράς 1 που κατασκευάστηκε περίπου 1.200 φορές για τη χρήση, για δοκιμαστικούς περισσότερο λόγους, σε εταιρικούς στόλους.

Η ηλεκτρική λοιπόν Σειρά 1 θα κάνει εκτός απροόπτου την εμφάνισή της σε περίπου δύο χρόνια από τώρα, αλλά η τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί είναι ήδη γνωστή. Φυσικά πρόκειται για το ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης που κινεί και το Mini Cooper SE. Άλλωστε και τα δύο μοντέλα βασίζονται στο ίδιο πλαίσιο, αυτό με τον κωδικό UKL, οπότε δεν τίθενται και θέματα χωροταξίας,

Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 184 PS, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου, σχήματος Τ και τοποθετημένη στο δάπεδο, έχει στο Mini ενεργειακή χωρητικότητα 33 kWh. Βέβαια στη σειρά 1 που έχει μήκος 4,31 m μπορεί να χωρέσει και μια ακόμα πιο μεγάλη μπαταρία σε σχέση με αυτήν που μπαίνει στο Mini των 3,85 m οπότε ίσως και η αυτονομία να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα 270 km του τελευταίου.