CAR AND DRIVER ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
2018 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Η ηλεκτροκίνηση θα οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες στις θέσεις εργασίας 9/6

 • img

Πάνω από 75.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους μόνο στην Γερμανία αν επαληθευτούν τα σενάρια για την επικράτηση της ηλεκτροκίνησης.
 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ

Η έλευση της ηλεκτροκίνησης έρχεται να αλλάξει πολλά πράγματα στην παραγωγή των αυτοκινήτων, κάτι που όπως έδειξε μία μελέτη στην Γερμανία ίσως οδηγήσει και στην απώλεια πάνω από 75.000 θέσεων εργασίας στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με την μελέτη του Fraunhofer Institute of Industrial Engineering, στην Γερμανα αυτή την στιγμή 810.000 άνθρωποι ασχολούνται με την αυτοκινητοβιομηχανία, 210.000 εκ των οποίων είναι στον χώρο της παραγωγής κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης. Στην έρευνα συμμετείχαν εταιρίες όπως οι Daimler, Volkswagen, BMW, Bosch, ZF, και Schaeffler και τα στοιχεία έδειξαν ότι χρειάζεται τουλάχιστον 30% λιγότερος χρόνος για να κατασκευαστεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε σύγκριση με ένα συμβατικό. 

Και αυτό γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μόλις το 1/6 σε εξαρτήματα σε ότι αφορά τις κινητήριες μονάδες και τα κιβώτια. Την ίδια στιγμή ένα εργοστάσιο κατασκευής συστημάτων ηλεκτροκίνησης (ηλεκτροκινητήρες κ.λπ.) χρειάζεται μόλις το 1/5 του εργατικού δυναμικού που εργάζεται σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Αν λοιπόν το 25% των αυτοκινήτων στην Γερμανία θα είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030, το 15% υβριδικά, και ένα 60% συμβατικά, τουλάχιστον 75.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο. Το νούμερο μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο και να ξεπεράσει τις 100.000 αν το σενάριο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γίνει ακόμα πιο ευνοϊκό. 

Το γερμανικό συνδικάτο IG Metall υποστηρίζει ότι μέχρι το 2030 μία στις δύο δουλειές στην αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει επηρεαστεί στον ένα ή στον άλλο βαθμό. Και ζητά από τους πολιτικούς να ετοιμαστούν για  να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες αυτής της μετάβασης.

Η έρευνα μάλιστα καταλήγει ότι οι γερμανικές εταιρίες θα πρέπει να είνα προσεκτικές στο να μην παρέχουν τεχνογνωσία σε αντιπάλους (κυρίως από την Κίνα) με εταιρικές συμφωνίες, αλλά να την πουλούν, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται ποσά που θα περισώσουν κάποιες θέσεις εργασίας μέσα στην Γερμανία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

 • FERNANDO ALONSO 20/10

  Fernando Alonso: Μια ζωη γεμάτη αντιθέσεις...

  Ο Fernando Alonso αποχαιρετά έπειτα από 17 χρόνια τη Formula 1, την οποία αγάπησε, αλλά και… βαρέθηκε λόγω έλλειψης ανταγωνισμού!

 • 2018 BUGATTI EXTREPE SPORT 20/10

  Η Bugatti ετοιμάζει μία extreme έκδοση της Chiron Super Sport

  Mετά την Divo η Bugatti φαίνεται ότι ετοιμάζει μία πολύ ακραία έκδοση της Chiron Super Sport σε λίγα κομμάτια και με στόχο το ρεκόρ ταχύτητας.

 • FORD MUSTANG EV 20/10

  Η Ford ετοιμάζει και... ηλεκτρική Mustang; (Video)

  Αν και η Mustang φαίνεται να αποκτά μπαταρίες και πρίζες, τότε είναι πλέον βέβαιο ότι βρισκόμαστε για τα καλά στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

 • 2018 SEAT TARRACO PRODUCTION 20/10

  Στην Γερμανία ξεκινά η παραγωγή του νέου SEAT Tarraco

  Xρειάστηκαν να περάσουν τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε το κεντρικό εργοστάσιο της VW στο Wolfsburg να κατασκευάσει μοντέλο κάποιας άλλης εταιρίας. Και αυτό είναι το νέο SUV της SEAΤ, το Tarraco.

 • PORSCHE MISSION E CROSS TURISMO 19/10

  Porsche: Επίσημα η Mission E Cross Turismo στην παραγωγή

  Το πράσινο φως για την παραγωγή έδωσε το εποπτικό συμβούλιο της Porsche AG για το δεύτερο ηλεκτρικό σπορ μοντέλο που θα πλαισιώσει την Taycan.

 • OPEL: ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΗΣ DIESEL GATE 19/10

  Η Opel επιρρίπτει ευθύνες στην GM

  Η Opel, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο με εκπομπές καυασερίων από diesel κινητήρες της, θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες και πρόχειροι χειρισμοί από την General Motors. Ως γνωστόν, η Opel απειλείται με ανάκληση 100.000 αυτοκινήτων.

 • PSA GROUP 19/10

  Ποια θα είναι τα επόμενα ηλεκτρικά πόλης;

  Στο μέλλον τα μικρά αυτοκίνητα πόλης θα έχουν περισσότερο νόημα ως ηλεκτρικά με μηδενικούς ρύπους παρά ως συμβατικά.

 • ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ 19/10

  Τι σημαίνει για την Οpel το τέλος της παραγωγής του Adam;

  Beetle, 2CV ή DS – όταν κάποια μοντέλα δεν παράγονται πια, ένα μέρος της φίρμας... 'πεθαίνει'. Τώρα η Opel σταματάει το Adam. Είναι αυτό ένα χτύπημα ανάλογου βάρους;

 • TEST DRIVE 2018 NISSAN QASHQAI 19/10

  Οδηγούμε το Nissan Qashqai 1.3 DiG-T 140 & 160 PS

  Στη Nissan αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τους υπερτροφοδοτούμενους 1.2 και 1.6 βενζινοκινητήρες με τον καινούργιο 1.3 DiG-T μέγιστης ισχύος 140 PS και 160 PS, αντίστοιχα, αναλόγως της εκδοχής του. Οι λόγοι; Η μείωση της κατανάλωσης, των ρύπων καθώς και του διοξειδίου του...

 • VW ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ 19/10

  Tα φώτα των μελλοντικών VW θα είναι high tech

  Η υψηλή τεχνολογία θα μπει για τα καλά στα συστήματα φωτισμού, που θα αναλάβουν και έναν ρόλο επικοινωνιακό.

 • MCLAREN SPEEDTAIL 19/10

  Στη McLaren Speedtail ακόμα και τα σήματα θα είναι μοναδικά

  Εξατομίκευση και στα σήματα. Αυτό προσφέρει μεταξύ άλλων η McLaren για το νέο top μοντέλο της, τη Speedtail.

 • FORD GT 19/10

  H Ford αυξάνει την παραγωγή του Ford GT

  Η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή που η αμερικανική εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει στην προσθήκη ακόμη 350 αυτοκινήτων έως το 2022.

 • LAMBORGHINI ALA 2.0 18/10

  Tα μυστικά της αεροδυναμικής της Lamborghini SVJ σε ένα αποκαλυπτικό Video!

  Σε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο αποκαλύπτονται τα μυστικά της εξωτικής SVJ με το σπέσιαλ αεροδυναμικό πακέτο.

 • ΤΑ GOOGLE MAPS ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΦΟΡΤΙΣΤΗ 18/10

  Πού μπορώ να φορτίσω το αυτοκίνητό μου

  Αν είστε κάτοχος ή οδηγός ενός ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου και η αυτονομία του εξαντλείται, θα χαρείτε πολύ αν μάθετε ότι μπορείτε να βρείτε τον πλησιέστερο φορτιστή με τη βοήθεια των Google Maps.

 • SEAT LEON 2019 18/10

  Στο τελικό στάδιο το νέο Seat Leon

  Αυτή την περίοδο στην ισπανική εταιρία οι ειδικοί έχουν δώσει προτεραιότητα στη νέα γενιά Leon ώστε να είναι έτοιμη για την πρεμιέρα της τον ερχόμενο Μάρτιο στην Γενεύη.