Η Jeep ετοιμάζει τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά της οχήματα


Η Jeep, έστω και με καθυστέρηση, έκανε τα πρώτα της βήματα στην ηλεκτροκίνηση, με τις υβριδικές εκδόσεις των Renegade, Compass και Wrangler και τώρα ετοιμάζεται να περάσει στο επόμενο στάδιο.

  • 1/4/2020

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο πρόεδρος της εταιρίας, Christian Meunier. Σε δήλωσή του σε αγγλικό περιοδικό ανέφερε πως «υπήρξε μια μικρή εξέλιξη κάθε χρόνο, τώρα όμως υπάρχει μια μεγάλη επανάσταση, που συμβαίνει τώρα. Για να καταστεί η Jeep η πιο πράσινη, πιο βιώσιμη εταιρεία SUV αποτελεί μια μικρή πρόκληση, αλλά είναι και η πιο συναρπαστική. Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία εργαζόμαστε, όπως τα BEV (battery electric vehicles)».

Η αναφορά του αυτή επιβεβαιώνει πρακτικά δύο πράγματα. Αρχικά ότι αναγνωρίζουν πως, ως εταιρία, έμειναν πίσω. Θα έπρεπε τα αντανακλαστικά τους να είναι καλύτερα στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης, αφού τόσα χρόνια σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές έχουν προσφέρει δείγματα γραφής. Δεύτερο και σημαντικότερο, ότι έμαθαν το μάθημά τους και δουλεύουν πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τα πλάνα της Jeep, θα πρέπει στις αντιπροσωπείες τις μέχρι το 2022 να βρίσκονται 10 διαφορετικά plug-in υβριδικά μοντέλα, κατανεμημένα στις αγορές όλου του κόσμου. Αντίστοιχα, χωρίς να ορίζεται χρόνος ολοκλήρωσης, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να δουλεύονται τουλάχιστον 4 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Και παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση, η εταιρία ετοιμάζεται στο άμεσο μέλλον να προσφέρει και άλλες τεχνολογίες στα μοντέλα της, όπως αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3.

Το ποια μοντέλα θα έχουν την τιμή να κυκλοφορήσουν αρχικά σε αμιγώς ηλεκτρική διαμόρφωση, δεν το γνωρίζουμε. Είναι όμως αρκετά πιθανό να αποτελέσουν ένα μίγμα μεταξύ των πιο «ασφάλτινων» SUV της φίρμας και του Wrangler. Το τελευταίο, το κατ’ εξοχήν όπλο της στο σκληρό off road, θα μετέφερε ακριβώς και το μήνυμα που θέλει να περάσει. Ένα Wrangler που εξασφαλίζει εύκολα επιτάχυνση 0-100 κάτω από τα 7 δλ. ενώ μπορεί να κινείται στο δάσος με απόλυτη ησυχία και χωρίς να ρυπαίνει, είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.