Η ΚΙΑ φτιάχνει αυτοκίνητο που αναγνωρίζει τα συναισθήματά σας!


Αν έχετε ξυπνήσει με κέφι ή έχετε τα νεύρα σας φεύγοντας με την δουλειά, το αυτοκίνητό θα σας καταλαβαίνει και ανάλογα θα προσαρμόζει το σαλόνι και την γενικότερη αίσθηση χαλάρωσης και ήρεμης οδήγησης.
 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΚΙΑ
  • 22/12/2018

Καθώς προχωρούμε ολοταχώς προς μια εντελώς νέα εποχή στην αυτοκίνηση, είναι προφανές ότι το ίδιο το όχημα θα αποκτά όλο και πιο ενεργό ρόλο στην μετακίνηση του ανθρώπου. Όχι μόνο ως αυτόνομο μηχάνημα αλλά και ως "σύντροφος" με συναισθήματα και κατανόηση.

Τη νέα αυτη τάση της αυτοκινητοβιομηχανίας θα παρουσιάσει η KIA στο περίπτερό της στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας στις αρχές Ιανουαρίου. Το σύστημα που εξελίσσει το ονομάζει R.E.A.D. (Real-Time Emotion Adaptive Driving) και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το περιβόητο MIT.

Σύμφωνα με την ΚΙΑ το σύστημα αυτό εξατομικεύει την καμπίνα του αυτοκινήτου σας αναλύοντας την συμπεριφορά σας σε πραγματικό χρόνο, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πιο λειτουργικό περιβάλλον για τον οδηγό. Μιλάμε βέβαια για την περίοδο που τα αυτοκίνητα θα είναι εντελώς αυτόνομα, οπότε και ο "οδηγός" δεν θα ασχολείται με τον έλεγχο του αυτοκινήτου, αλλά θα είναι περισσότερο ένας επιβάτης που απλά δίνει τις οδηγίες.

Το σύστημα βασίζεται στην τελευταία λέξη των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και είναι σε θέση να αντιλαμβάνειται τα αισθήματα των επιβατών του εκάστοτε αυτοκινήτου, αλλά παράλληλα και να τα επικοινωνεί με τα υπόλοιπα αυτοκίνητα που κινούνται γύρω του.

Στόχος μία πιο ήρεμη οδήγηση, στην οποία τα ανθρώπινα συναισθήματα θα εξισορροπούνται προς ένα πιο ασφαλές κυκλοφοριακό περιβάλλον. Λέτε να ξεχάσουμε κάποια στιγμή την ελληνοπρεπέστατη ανοιχτή παλάμη κρεμασμένη έξω από το παράθυρο; Μπα...