Η Lamborghini θυμάται την θρυλική Diablo


H Lamborghini αποχαιρετά τους ατμοσφαιρικούς, V12 κινητήρες της, ενθυμούμενη την Diablo που έχει κλείσει πλέον τρεις δεκαετίες. 

  • 5/9/2022

Από το 1990 ως το 2001, η Lamborghini είχε στην παραγωγή της ένα από τα πρώτα «θηρία» της με V12 κινητήρα: την Diablo.

Στο πλαίσιο της απόσυρσης του 12κύλινδρου συνόλου σε διάταξη V από την γκάμα της, η Lamborghini θυμήθηκε το μοντέλο, που για την εποχή του έγραψε ρεκόρ, κι ακόμα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα της εταιρείας.

Υπήρξε το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που ξεπέρασε τα 322 km/h, κάτι που οφείλει στον V12, 3,5 λίτρων κινητήρα δια χειρός Bizzarrini, που απέδιδε 492 PS - και που μετέπειτα απέκτησε χωρητικότητα 5,7 λίτρων.

Ακολούθησε το 1993 η Diablo VT (Viscous Traction), η πρώτη τετρακίνητη Lamborghini, και έθεσε τα θεμέλια για όλα τα μοντέλα της εταιρείας ως και σήμερα.

Το σύστημα μετάδοσης της VT έστελνε το περισσότερο 20% της δύναμης στον εμπρός άξονα, αλλά ακόμα κι έτσι έδινε εξαιρετική σταθερότητα στο supercar, που το ξεχώριζε από τον ανταγωνισμό του τότε.

Δεν πρέπει να λησμονιέται πως η Diablo αποτελεί απότοκο της εποχής Chrysler στη Lamborghini, καθώς το πρώτο supercar υπό τη VW ήταν η Murcielago το 2003.