Η Lucid Motors εξασφάλισε κεφάλαιο 4,5 δισ. δολαρίων


Η Lucid Motors μπήκε στο χρηματιστήριο και εξασφάλισε κεφάλαια ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά τη συγχώνευση.

  • 27/7/2021

Η Lucid Motors ιδρύθηκε το 2007 ως Atieva, και ασχολείτο με την κατασκευή μπαταριών. 

Το 2016, όμως, αποφάσισε να στραφεί σε κάτι πιο μεγαλεπίβολο: την κατασκευή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, συγκεκριμένα ενός sedan.

Το Air, που εικονίζεται στην άνωθι φωτογραφία, επρόκειτο να βγει στους δρόμους το 2018, όμως η έλλειψη κεφαλαίου δεν επέτρεψε στη Lucid να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει.

Οι αρχικές συζητήσεις που είχε με εταιρείες όπως η Ford ναυάγησαν, και τότε ήταν που άρχισε να δανείζεται από επενδυτικά funds και μία κινεζική εταιρεία λεωφορείων για να μείνει στην επιφάνεια.

Τότε, εμφανίστηκε το εθνικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, που πρότεινε συνεργασία στη Lucid Motors, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε όλα τον Σεπτέμβριο του 2018. Πλέον, οι Σαουδάραβες είναι οι μεγαλομέτοχοι της μάρκας, κι έτσι πήραν την απόφαση να βάλουν την Lucid στο χρηματιστήριο, μέσω SPAC, δηλαδή μέσω μίας εταιρείας που θα χρησιμοποιηθεί ως όχημα άλλης για να μπει στο χρηματιστήριο, χωρίς να το κάνει όντως η ίδια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, SPAC ήταν η Churchill Capital.

Στη διαδικασία βοήθησε κι η αμερικανική Citi, μετά από αίτημα της Σ. Αραβίας, πρώην στέλεχος της οποίας παρολίγο να εμπλακεί με τη δική του SPAC.

Η συγχώνευση της Churchill Capital και της Lucid Motors ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και πλέον έχουν μπει στο χρηματιστήριο, έχοντας πλέον κεφάλαιο 4,5 δισ. δολαρίων, όντας πλέον στον Nasdaq από το πρωί της Δευτέρας.