H Μ2 είναι η τελευταία BMW με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων - Τίτλοι τέλους και για το DCT


Η BMW ετοιμάζεται να αποσύρει το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, με την τρέχουσα M2 να είναι το τελευταίο μοντέλο με τρία πεντάλ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BMW
  • 17/6/2023

Το μηχανικό σύστημα μετάδοσης της BMW μετράει αντίστροφα. Ο επικεφαλής εξέλιξης του τμήματος M της εταιρείας, Dirk Hacker, επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με το Top Gear, ότι η τρέχουσα M2, η οποία αποκαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, θα είναι πιθανώς το τελευταίο μοντέλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας που θα προσφέρει το κλασικό μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

«Δεν είναι απόφαση αποκλειστικά της BMW, αλλά και των προμηθευτών. Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε ότι το μέλλον των προμηθευτών μηχανικών κιβωτίων δε διαγράφεται και τόσο λαμπρό. Οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε κάτι τέτοιο στο μέλλον, δηλαδή σε έξι-επτά χρόνια,» είπε ο Hacker όταν ρωτήθηκε από το Top Gear σχετικά με το αν η M2 θα είναι το τελευταίο μοντέλο με μηχανικό κιβώτιο.

Φυσικά, άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ακολουθήσει μία διαφορετική οδό. Για παράδειγμα, η Toyota ετοιμάζει ένα ηλεκτρικό όχημα υψηλών επιδόσεων που θα φέρει μηχανικό κιβώτιο, πηγαίνοντας κόντρα στη «φύση» του. Ο Hacker σχολίασε τη συγκεκριμένη κίνηση, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να γίνει, όμως δε θα κάνουμε κάτι τέτοιο.»

Η πρόγνωση του Hacker συμπίπτει με αυτήν του Frank van Meel, του διευθυντή του τμήματος M, ο οποίος είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, ότι η BMW δε θα σταματήσει να προσφέρει το μηχανικό σύστημα μετάδοσης πριν το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Ο Hacker έκανε επίσης λόγο και για το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, λέγοντας ότι η BMW M έχει «ξεπεράσει» την αγάπη της γι αυτήν την τεχνολογία κι ότι ανήκει στο παρελθόν: «Το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, από την πλευρά της BMW M, έχει χαθεί.... Το αυτόματο κιβώτιο προσφέρει καλύτερες επιδόσεις. Στην M4 CSL επιτρέπει πιο γρήγορες αλλαγές και από την άλλη, χρησιμοποιούμε το αυτόματο στο νέο αγωνιστικό M4 GTR.»