BMW M2: Η πιο «μικρή» Μ έρχεται με 6 κυλίνδρους και 466 PS στον πίσω άξονα (photos-videos)


H δεύτερη γενιά της BMW Μ2 είναι εδώ, έτοιμη να προσφέρει μια μοναδική fun-to-drive εμπειρία στον οδηγό που θα βυθίσει το πόδι του στο δεξί πεντάλ. 

  • 12/10/2022

Αναμονή τέλος... Μετά από μία μακρά περίοδο με αρκετή κουβέντα και ακόμα περισσότερα teasersη BMW αποκάλυψε τη δεύτερη γενιά της M2 η οποία έρχεται με τις συμπαγείς διαστάσεις και το δυναμικό μοτέρ να απογειώσει την fun-to-drive εμπειρία.

Η νέα BMW Μ2 είναι κατά 214 mm πιο μικρή σε μήκος και έχει κατά 110 mm πιο μικρό μεταξόνιο σε σχέση με τη M4. Η μάσκα στο μπροστά μέρος έχει μικρύνει αρκετά, σε σχέση με ότι έχουμε δει πρόσφατα από άλλα μοντέλα της σειράς, και την ίδια στιγμή στερείται πλαισίου, χαρίζοντάς της μια άκρως δυναμική εμφάνιση.

Η ίδια ακριβώς αίσθηση αναβλύζει και στο πίσω μέρος, με τις αιχμηρές γραμμές, τα εντυπωσιακά φωτιστικά σώματα αλλά και τον διαχύτη μέσα από τον οποίο ξεπροβάλλουν τα 4 τέλικα του συστήματος της εξάτμισης, με τα ενσωματωμένα flaps που ένα μοναδικό ηχητικό αποτέλεσμα.

Η παλέτα για τον χρωματισμό του αμαξώματος προσφέρει πέντε επιλογές μεταξύ των οποίων υπάρχει το Zandvoort Blue και το Toronto Red που μπορεί να βρει κανείς μόνο στη συγκεκριμένη πρόταση. Την  ίδια στιγμή υπάρχει η δυνατότητα για προσθήκη carbon οροφής που ρίχνει το συνολικό βάρος κατά 6 kg και συμβάλει φυσικά στη "μεγάλη εικόνα".

Κάτω από το καπό έχουμε το εξακύλινδρο σύνολο που εφοδιάζει την M3 και τη M4 με χωρητικότητα 3,0 lt, ισχύ 466 PS και 550 Nm ροπής. Κοιτώντας κανείς τους αριθμούς της προηγούμενης M2 θα διαπιστώσει πως εδώ έχουμε μια αύξηση στην ιπποδύναμη που ξεπερνάει τους 90 PS!

Από εκεί και πέρα η κίνηση περνάει στους πίσω τροχούς μέσω ενός 8τάχυτου αυτόματου κιβώτιου ταχυτήτων M Steptronic, ως βασική επιλογή. Παράλληλα είναι διαθέσιμο και ένα manual εξάρι το οποίο δεν μπορούσε να αφήσει εκτός κάδρου η BMW αφού οι πελάτες της το ζητούσαν επιτακτικά τους προηγούμενους μήνες.

Η BMW αποφάσισε να το συνδυάσει με το σύστημα Gear Shift Assistant ώστε να μην χάνεται ο έλεγχος στα «βίαια» κατεβάσματα πριν από μία κλειστής στροφή, ενώ όσοι οδηγοί θεωρούν ότι τους στερεί μέρος της απόλαυσης μπορούν να το απενεργοποιήσουν μέσω του μενού στο M Setup.

Όσον αφορά τις επιδόσεις ο κατασκευαστής ισχυρίζεται ότι η νέα BMW M2 μπορεί να επιταχύνει το 0-100 km/h σε 4,1 sec. με το αυτόματο κιβώτιο και σε 4,3 sec στο χειροκίνητο. Το 0-200 km/h έρχεται σε 14,3 sec ενώ η τελική ταχύτητα έχει ως βάση τα 250 km/h και μπορεί να φτάσει έως τα 285 km/h με την προσθήκη του πακέτου M Driver.

Η λειτουργία του M Traction Control έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπει στον οδηγό να ανακαλύπτει με ασφάλεια τα όρια του αυτοκινήτου και υπάρχει η δυνατότητα παραμετροποίησης μέσω της επιλογής 10 διαφορετικών σταδίων.

Εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία του ενεργού μπλοκέ διαφορικού Active M Differential που βελτιστοποιεί την πρόσφυση προσφέροντας διαφορετικά επίπεδα εμπλοκής μεταξύ των δύο τροχών, ενώ βγάζει ομαλά τη δύναμη του μοτέρ στον δρόμο κάθε φορά που το δεξί πεντάλ βυθίζεται στην έξοδο μιας στροφής.

Οι ζάντες είναι 19άρες στους μπροστινούς τροχούς και 20άρες στους πίσω και η BMW δίνει τη δυνατότητα του «παντρέματος» με ελαστικά πίστας. Το σύστημα πέδησης αποτελείται αποτελείται από εξαπίστονες δαγκάνες μπροστά και από μονού πιστονιού πίσω.

Η εικόνα στο εσωτερικό μοιάζει αρκετά γνώριμη και το στοιχείο που τραβάει εξαρχής το βλέμμα είναι το BMW Curved Display που αιωρείται πάνω από την κονσόλα και ενσωματώνει δύο οθόνες 12,3 και 14,9 ιντσών αντίστοιχα.

Τo M widget που σετάρει το αυτοκίνητο αλλά και η ένδειξη για την κατάσταση που βρίσκονται τα ελαστικά είναι μόλις δύο από τις νέες προσθήκες που θα βρει ο οδηγός της νέας M2. Φυσικά υπάρχει και η επιλογή του head-up display για την οποία όμως συγκαταλέγεται στον προαιρετικό εξοπλισμό.

Τα μπροστινά sport καθίσματα επενδύονται με Sensatec/Alcantara επιφάνειες ενώ στον κατάλογο με τις έξτρα επιλογές υπάρχουν και η M Cabron πρόταση που εξοικονομεί σχεδόν 10.8 kg στο συνολικό βάρος του αυτοκινήτου.

Από εκεί και πέρα στον βασικό εξοπλισμό έχουμε αυτόματο τριζωνικό κλιματισμό, το BMW Live Cockpit Plus με χάρτες πλοήγησης, ατμοσφαιρικό φωτισμό, κ.α. Αρκετά «προικισμένη» είναι και η ομπρέλα με τα συστήματα ασφαλείας όπoυ μεταξύ άλλων συναντάμε Front Collision Warning, Speed Limit Display, Lane Departure Warning και Park Distance Control.

Η παραγωγή της νέα BMW M2 θα γίνει στο εργοστάσιο της πόλης San Luis Potosi στο Μεξικό και οι πρώτες μονάδες αναμένεται να πατήσουν άσφαλτο τον Απρίλιο του 2023.