Η Maserati 450S από τον Stirling Moss στο «σφυρί»!


Η τιμή της δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 5,5 εκατομμύρια Ευρώ.

  • 9/4/2014

Στο Μονακό πρόκειται να δημοπρατηθεί τις προσεχείς εβδομάδες μια σπάνια Maserati 450S - εκείνη με την πιο ιδιαίτερη και μάλλον παράδοξη ιστορία από τις συνολικά 11 που κατασκευάστηκαν, κι εκείνη την οποία ο σπουδαίος Βρετανός Stirling Moss οδήγησε στο Mille Miglia το 1956.

Το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε νωρίτερα την ίδια χρονιά και αρχικά είχε την ονομασία 350S, καθώς διέθετε εξακύλινδρο κινητήρα. Στον ιταλικό αγώνα Mille Miglia του ‘56, ωστόσο, τα φρένα της υποχώρησαν και ο Moss βγήκε από το δρόμο και προσέκρουσε σε δέντρο.

Ο Βρετανός οδηγός της F1 δεν τραυματίστηκε, ούτε ο συνοδηγός του, αλλά η Maserati 350S χρειάστηκε ανακατασκευή. Η ιταλική εταιρεία κράτησε το σασί, αλλά αντικατέστησε τον κατεστραμμένο κινητήρα με έναν V8 5.7 λίτρων και χρησιμοποίησε το αυτοκίνητο ως όχημα δοκιμών για το νέο της αγωνιστικό αυτοκίνητο, 450S.

Η τύχη του συγκεκριμένου αυτοκινήτου δεν έμελλε να είναι καλύτερη στους επόμενους αγώνες. Ο Moss και ο Juan Manuel Fangio το οδήγησαν στα 1.000 Χιλιόμετρα του Μπουένος Άιρες το 1957 και εγκατέλειψαν από πρόβλημα μετάδοσης, ενώ την ίδια χρονιά το περίμενε άλλο ένα ατύχημα στον αγώνα Mille Miglia, αυτή τη φορά στα χέρια του Jean Behra.

Η ιδιότυπη αυτή Maserati 450S έμεινε να σκονίζεται σε κάποιο γκαράζ της εταιρείας μέχρι το 1965, οπότε πουλήθηκε. Απέκτησε ξανά τον αυθεντικό V8 κινητήρα της τη δεκαετία του ‘80 και έκτοτε δεν έχει κάνει παρά ελάχιστα χιλιόμετρα, σε αναβιώσεις ιστορικών αγώνων, όπως του Mille Miglia.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοπρασιών RM Auctions, η αξία της συγκεκριμένης Maserati 450S -που θα δημοπρατηθεί στις 10 Μαΐου 2014 στο Μονακό- εκτιμάται στα 4 ως 5,5 εκατομμύρια Ευρώ.