Δοκιμάζουμε το νέο Toyota C-HR 1.8 HEV, το υβριδικό best seller SUV


Δοκιμάζουμε τη νέα γενιά του υβριδικού C-HR και δίνουμε τελική απάντηση στο ερώτημα: Πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει το πιο fun-to-drive υβριδικό SUV;

  • KEIMENO: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ
  • 20/4/2024

Οι αναμνήσεις μας είναι ακόμα φρέσκιες από την πρόσφατη οδήγηση του νέου μικρομεσαίου υβριδικού SUV της Toyota στην Ισπανία. Είχαμε ήδη γνώση του πράγματος, ότι, δηλαδή, οι μύστες της υβριδικής τεχνολογίας, μηχανικοί της Toyota είχαν ανακαλύψει, για μία ακόμα φορά, τη φόρμουλα να κάνουν το καλό καλύτερο, το αποδοτικό, αποδοτικότερο και να το ενσωματώσουν σε ένα διάσημο, πλέον, για τα δομικά και ποιοτικά του χαρακτηριστικά πάτωμα, την πλατφόρμα TNGA, προκειμένου να γεννηθεί η δεύτερη γενιά του C-HR. Του πολυτάλαντου SUV, το οποίο από την ημέρα που πρωτοκύλησε τους τροχούς του, αποτέλεσε το απάγκιο στις αναζητήσεις χιλιάδων οδηγών που ήθελαν, ποιότητα και αξιοπιστία Toyota, βιώσιμη μετακίνηση με χαμηλή κατανάλωση –και, αντίστοιχα, χαμηλούς ρύπους?  και ως μεγάλο μπόνους τον οδηγικό χαρακτήρα, το τσαγανό και τη διασκεδαστική οδική συμπεριφορά που τόσο πηγαία, και πληθωρικά πρόσφερε.

Στη νέα του εκδοχή, χωρίς να απωλέσει κάτι από τον σαν-κουπέ, νεανικό του χαρακτήρα του, το νέο C-HR έγινε πιο συμπαγές. Και παρότι το μήκος είναι στα 4.362 mm, και το πλάτος έχει αυξηθεί κατά 35 mm, μικρότερος κατά 25 mm είναι ο εμπρός πρόβολος δίνοντας αυτή την αίσθηση του πιο μικρού από ό,τι είναι. Βλέποντάς το από εμπρός, σίγουρα τραβάει το βλέμμα η νέα σχεδίαση των φωτιστικών που θυμίζουν πλέον την επόμενη ημέρα της Toyota (δείτε και τα bZ4X και Prius). Εννοείται ότι διαθέτει full LED προβολείς, ενώ η ονομασία του είναι ενσωματωμένη στο –επίσης?  full LED πίσω φωτιστικό. Υπάρχουν για πρώτη φορά χωνευτές χειρολαβές θυρών που κάνουν το σύνολο να δείχνει πιο premium (μην τρομάξετε όταν, κατά την εκκίνηση, τις ακούσετε να κλείνουν μηχανικά) και μία ακόμα σχεδιαστική πρόσκληση: Οι πίσω πόρτες συναντούν απευθείας τα πίσω φωτιστικά σώματα, κάτι που κάνει το αυτοκίνητο να δείχνει ακόμα πιο συμπαγές και διαφορετικό. Συνολικά, η αίσθηση ότι εδώ έχουμε ένα «concept car για τον δρόμο», όπως το λέει η μάρκα, είναι αληθής και μάλιστα με μεθόδους βαφής που είναι εξαιρετικά οικολογικές (μειωμένη κατά 50% η εκπομπή CO2 στη διαδικασία της βαφής).

Η είσοδος στο εσωτερικό επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Είναι αυτή η μετεξέλιξη της φιλοσοφίας ενός οδηγοκεντρικού χαρακτήρα με αρκετή νέα τεχνολογία και υλικά που, αν και βιώσιμα, δείχνουν πέρα για πέρα premium. Το ταμπλώ δείχνει να είναι φτιαγμένο γύρω από τη θέση του οδηγού. Οι επιφάνειες είναι ωραίες στην υφή και οι ακμές εναλλάσονται με καμπύλες και… διαθέσιμους χώρους για μικροπράγματα (πολύ καλό αυτό). Το πολυλειτουργικό τιμόνι, αν και λίγο πιο μεγάλο  σε διάμετρο για τα γούστα μας, έχει σωστό grip, με τα χέρια και οι διακόπτες είναι εύχρηστοι. Λίγη εκμάθηση χρειάζεται μόνον η χρήση τους, προκειμένου να χειριστούμε τα πολλά μενού στον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3΄΄ που μπορεί να προβάλλει έναν πακτωλό πληροφοριών για το υβριδικό σύστημα και τα μενού του Toyota Safety Sense 3ης γενιάς, με 14 συστήματα, εκ των οποίων 9 καινούργια, ένα από τα μεγάλα ατού του αυτοκινήτου.

Συγκρατούμε το βελτιωμένο Full Range Adaptive Cruise Control με νέο το σύστημα Overtake Prevention Support που αποτρέπει αυτόματα την ακούσια προσπέραση στον αυτοκινητόδρομο από τη λάθος πλευρά ενός άλλου οχήματος και το Turn Signal Linked Control που βοηθά τον οδηγό να ενταχθεί στην κυκλοφορία με ασφαλή ταχύτητα και σε ασφαλή απόσταση από τα άλλα οχήματα. Όμορφος είναι ο διάκοσμος και τη νύχτα, μιας και η Toyota μπήκε, κι αυτή, στον χορό της…λεντοταινίας δημιουργώντας ένα ανάλογο, με τη διάθεση, περιβάλλον και μάλιστα εναλλασσόμενο ανάλογα με τις ώρες της ημέρας ή ακόμα και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος!

Η ψηφιακή υπογραφή του εσωτερικού ολοκληρώνεται με μια επίσης 12,3΄΄ οθόνη που αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα συστήματα πολυμέσων και τη διασύνδεση με το κινητό μας. Τα περί βιωσιμότητας που προαναφέραμε επιβεβαιώνονται από το ότι, σε σύγκριση με C-HR πρώτης γενιάς, το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί διπλάσια ποσότητα ανακυκλωμένων πλαστικών. Ψεγάδια εδώ; Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες εξακολουθούν και είναι οριακοί για μεγάλους σωματότυπους, τα πίσω παράθυρα, ακόμα, έχουν τη λογική ενός κουπέ και τέλος, ένα πλαστικό… «τοιχίο» που απομονώνει τον συνοδηγό από την κονσόλα, μια επιλογή χωρίς καμία λογική. Πάμε, όμως, στην, πέρα για πέρα, λογική πίσω από την υβριδική τεχνολογία 5ης γενιάς της Toyota.

Γνωστό και αποδοτικό

Έχουμε γνωρίσει πρόσφατα το νέο υβριδικό σύνολο Hybrid 140 της ιαπωνικής φίρμας οδηγώντας τη νέα Corolla. Αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 1,8 L που λειτουργεί σε κύκλο Atkinson και αποδίδει 98 PS και ένα ηλεκτροκινητήρα μόνιμου μαγνήτη απόδοσης 94 PS με τη συνολική απόδοση ισχύος να είναι 140 PS. Στη διαρκή προσπάθεια για βελτίωση (το Kaizen για το οποίο ζουν και αναπνέουν στην Toyota), το σύνολο των εξαρτημάτων κινητήρα, ηλεκτροκινητήρα και κιβωτίου έχουν επανασχεδιασμένα εξαρτήματα για μεγαλύτερη απόδοση και μείωση βάρους. Η νέα μπαταρία ιόντων λιθίου, για παράδειγμα, είναι ελαφρύτερη, αλλά αποδίδει 14% περισσότερη ισχύ.

Η μονάδα κιβωτίου και διαφορικού είναι 15% ελαφρύτερη και μεταφέρει περισσότερη ισχύ στους τροχούς ενώ όλο το σύνολο των εξαρτημάτων έχει «κουρντιστεί» για μείωση του θορύβου που αναπόφευκτα η τοπολογία με το eCVT (το πλανητικό κιβώτιο της Toyota) εκπέμπει. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό το ραφινάρισμα και η ενίσχυση στην απόδοση, οι… Τογιοταίοι φρόντισαν να δημιουργήσουν ένα ολιστικό πακέτο απόδοσης. Έτσι, όπως πληροφορούμαστε από τη φίρμα, η απόκριση του γκαζιού έχει βελτιωθεί, αλλά συνάμα υπάρχει συνέργεια της μικροηλεκτρονικής με τους ίππους, έτσι ώστε ανάλογα με το στυλ οδήγησης, τις επερχόμενες ιδιαιτερότητες στη χάραξη του δρόμου (ένα σικέιν ή είσοδος σε μια πλατεία) και τις υψομετρικές διαφορές να αποδίδει ανάλογα και ομογενοποιημένα την ισχύ, χωρίς κρεμάσματα ή ξεσπάσματα. Είναι τα bytes και τα bits που «σιδερώνουν» πλέον τις όποιες αδυναμίες της υβριδικής τεχνολογίας στην αμεσότητα της απόδοσης.

Κι εδώ, όπως διαπιστώσαμε, στο νέο C-HR η οδήγηση είναι τόσο ευχάριστα δυναμική που ξεχνάς ότι δεν αλλάζεις ταχύτητες. Άκαμπτο πλαίσιο με πολύ χάλυβα υπερυψηλής αντοχής, τροποποιημένα –τι άλλο; -   γόνατα εμπρός και πολλαπλοί σύνδεσμοι πίσω για σταθερό, ελεγχόμενο πάτημα, διπίστονες δαγκάνες εμπρός με δίσκους 16΄΄ και ελαστικά Falken ZIEX ZE310 ECORUN, διαστάσεων 225/55-R18, όλα, μαζί με την παραμετροποποίηση από το σχετικό διακόπτη των drive modes (custom, sport, normal, eco) βοηθούν τον οδηγό που θέλει να κινηθεί διασκεδαστικά με συγκρότηση και χαρακτήρα. Είναι μια ευχάριστη διαδικασία η σπορ οδήγηση, μια προτροπή να πας πιο γρήγορα που μόνο τα καθίσματα δεν σε βοηθούν να το πράξεις δεόντως (η έκδοση GR Sport είναι top σε αυτό). Σαφώς και ακούγεται –ακόμα-  το σύστημα όταν πιέζεται, αλλά πλέον είναι εμφανής και η βελτίωση στο θέμα «θόρυβος» συγκριτικά με το παρελθόν. Μπορείς να κάνεις πολλά με αυτό το αυτοκίνητο καίγοντας λίγα (και καθόλου λάστιχο!).

Στο τέρμα γκάζι δεν θα δείτε περισσότερο από 7,2 L/100 km, ενώ με τη νέα ισχυρότερη μπαταρία μπορείτε άνετα να κινηθείτε για μεγάλες αποστάσεις αμιγώς ηλεκτρικά, αρκεί να είστε πολύ συνετοί με το δεξί πεντάλ και να είστε προνοητικοί στην οδήγηση. Με αυτό  στο μυαλό, μπορείτε να δείτε για σύντομες διαδρομές κατανάλωση από…  0,0 L/100 km μέχρι 4,2L/100 km κατανάλωση. Είναι πάντως ωραίο, όπως συμβαίνει με κάθε ισχυρό υβριδικό σύνολο, να ξέρεις ότι κανένα ηλεκτρόνιο δεν πάει χαμένο και στο τέλος της ημέρας έχεις πετύχει ένα σαφώς καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Τέλος δεν υπάρχουν σοβαρές υποχωρήσεις στην άνεση σε κακό ανάγλυφο και βέβαια θα ήταν καταλυτική η ύπαρξη εκδόσεων με αμορτισέρ FSD, όπως διαπιστώσαμε οδηγώντας πρόσφατα τη δίλιτρη έκδοσή του.

Και μπράβο του

Το νέο C-HR δεν χρειάζεται συστάσεις. Όμως πραγματικά χαίρεσαι να μαθαίνεις για τις τόσες βελτιώσεις που έχει δεχθεί όχι μόνο στο πεδίο της μικροηλεκτρονικής, αλλά και στο hardware, που το καθιστά ασφαλές, fun-to-drive και μαζί μια δήλωση ότι εταιρείες όπως η Toyota δεν θα κάνουν ποτέ συμψηφισμούς ή εκπτώσεις. Σίγουρα θα θέλαμε μια τιμή πιο… δημοκρατική, ειδικά για τις εκδόσεις πέραν της βασικής (η δική μας 1.8 HEV C-LUB Bi-Tone κοστίζει 33.830 €), αλλά, ακόμα κι έτσι, όλοι γνωρίζουν ότι με την αγορά ενός Toyota ποτέ κανείς δεν έχασε χρήματα, ενώ, όπως πάντα, κυκλοφορεί «χαλαρά» στον Δακτύλιο χωρίς να πληρώνει τέλη κυκλοφορίας.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ TOYOTA C-HR 1.8 HEV 2024   TIMH €29.300   ΤΕΛΗ €0

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.798, Ατμοσφαιρικός, Yβριδικό Σύστημα, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Υβριδικό

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 103(140)  ΡΟΠΗ Nm/rpm 142

ΜΕΤΑΔΟΣΗ CVT, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,9 sec, τελική 175 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 4,7 L/100km, 105 g/km

TOYOTA C-HR 1.8 HEV 2024

ΥΠΕΡ ΑΠΟΔΟΣΗ ΥΒΡΙΔΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ/ΧΑΜΗΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ, ΕΥΚΟΛΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΣΧΕΔΙΑΣΗ, ΔΕΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

ΚΑΤΑ ΜΕΤΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΕΣ, ΕΡΓΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΤΕΛΕΙΕΣ.