Η Mazda επενδύει και στα βιοκαύσιμα από φύκια


Για όσους υποστηρίζουν ότι ήρθε ο θάνατος του κινητήρα εσωτερικής καύσης υπάρχει μία εταιρία, η Mazda, που επιμένει ότι θα τον έχουμε μαζί μας για αρκετό καιρό ακόμα. Και με πολλούς τρόπους.

  • 5/4/2020

Την εποχή που όλοι σπεύδουν να παρουσιάσουν -ακόμα και στα χαρτιά- τα νέα ηλεκτρικά τους μοντέλα, η Mazda, cool και ψύχραιμη, επιμένει να δείχνει την εμπιστοσύνη της στον κινητήρα εσωτερικής καύσης. Και η νέα της ενασχόληση και πεδίο έρευνας είναι τα βιοκαύσιμα.

Η εταιρία πιστεύει ότι τα βιοκαύσιμα από φύκια και φυτά της θάλασσας, καθώς αυτού του είδους τα καύσιμα απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα το οποίο είχε κατακρατηθεί από αυτά τα φυτά στην διάρκεια της ζωής τους. Μάλιστα υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα, καθώς αυτά τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε εκτάσεις που δεν είναι χρήσιμες για γεωργία (έλη κ.λπ.), δεν χρειάζονται καθαρό νερό για πότισμα και μπορούν να παραχθούν χρησιμοποιώντας αλάτι και λύματα. Τα καύσιμα αυτά είναι επίσης βιοδιασπώμενα και δεν μολύνουν το περιβάλλον σε περίπτωση που χυθούν.

Πάντως η Mazda υποστηρίζει ότι τα καύσιμα αυτά χρειάζονται πολλή δουλειά ακόμα ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητά τους και να μειωθεί το κόστος, έτσι ώστε να γίνουν εμπορικά αξιοποιήσιμα. Έτσι η Mazda ενισχύει την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο ώστε να υπάρξει μία σημαντική εξέλιξη στον τομέα αυτό.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία υποστηρίζει ότι αυτά τα βιοκαύσιμα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, επειδή η εταιρία σκοπεύει να κρατήσει στην ζωή τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μαζί με τα ηλεκτρικά της μοντέλα. Μάλιστα πιστεύει ότι τα υγρά καύσιμα θα είναι κυρίαρχα της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου μέχρι τουλάχιστον το 2040.