Η Mazda επιμένει στον περιστροφικό κινητήρα (Video)


Τα στελέχη της Mazda, κατά καιρούς, επιβεβαιώνουν ότι ο περιστροφικός κινητήρας τους ενδιαφέρει και ότι θα επιμένουν να τον εξελίσσουν μέχρι να πληροί τους νέους κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος και να μπει σε διαδικασία παραγωγής.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 15/11/2019

Είναι γνωστό ότι οι μηχανικοί της Mazda επιδιώκουν να εξελίσσουν τους κινητήρες (αλλά και τα μοντέλα τους, εν γένει) με τον δικό τους τρόπο που πολλές φορές δεν συνάδει με όσα επικρατούν ως τάση κάθε φορά. Η επιμονή τους στον περιστροφικό κινητήρα που είχε δημιουργήσει ο Felix Wankel είχε ως αποτέλεσμα την τοποθέτησή του σε μοντέλα παραγωγής της τα οποία προκάλεσαν αίσθηση, έμειναν στην ιστορία και –για πολλούς– λείπουν από την αγορά. 

Κατά καιρούς, τα στελέχη της Mazda φροντίζουν να αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για τον κινητήρα Wankel και αυτό έγινε και πρόσφατα. To πρωτότυπο crossover MX-30 που παρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό στην έκθεση αυτοκινήτου του Τόκιο ήταν ηλεκτροκίνητο, όμως πολλοί θεωρούν ότι όταν θα μπει σε διαδικασία παραγωγής το 2020 θα υπάρξει και μια εκδοχή του με τον SkyActiv-R, τον περιστροφικό κινητήρα που υπήρχε στο πρωτότυπο RX-Vision, το 2015.

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Mazda για τα μοντέλα της με περιστροφικό κινητήρα.