Η Mercedes-AMG GLE 53 αποκτά plug-in hybrid έκδοση με 544 PS (photos)


Το τμήμα επιδόσεων της Mercedes προσθέτει PHEV έκδοση στις AMG GLE 53 SUV και Coupe - Δείτε τις τιμές τους στη Γερμανία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: Mercedes-Benz AG
  • 24/10/2023

Στις αρχές του 2023 η Mercedes παρουσίασε τις ανανεωμένες GLE SUV και GLE Coupe, μαζί με τις AMG παραλλαγές τους, τις ήπια υβριδικές 53 4MATICplus και 63 S 4MATICplus. Πλέον, ο βραχίονας επιδόσεων της γερμανικής φίρμας εμπλουτίζει τη μικρότερη έκδοση με plug-in hybrid κινητήριο σύνολο.

Η νέα Mercedes-AMG GLE 53 HYBRID 4MATICplus, όπως είναι το όνομα της νέας PHEV έκδοσης, έχει ως βάση τον 6κύλινδρο σε σειρά turbo βενζινοκινητήρα 3,0 L, ο οποίος έχει τροποποιηθεί σε σχέση με αυτόν που κινεί τις συμβατικές GLE εκδόσεις, προκειμένου να «υποδεχθεί» την plug-in hybrid τεχνολογία. Πλέον αποδίδει 449 PS, 14 περισσότερους σε σχέση με πριν, με ροπή 560 Nm και διαθέτει πιο άμεση και δυναμική απόκριση.

Συνδυάζεται με ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 136 PS και 480 Nm, με αποτέλεσμα να προκύπτει συνδυαστική ισχύς 544 PS και ροπή 750 Nm. Συγκριτικά, η mild hybrid Mercedes-AMG GLE 53 αποδίδει 435 PS και παίρνει boost 22 PS από το ήπια υβριδικό σύστημα.

Επιστρέφοντας στη νέα έκδοση, διαθέτει μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 31,2 kWh, που εξασφαλίζει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 80-86 km για την SUV και 82-87 km για την Coupe έκδοση. Αμφότερες χρειάζονται 4,7 sec. για τα 0-100 km/h και έχουν τελική ταχύτητα 250 km/h. Σε ηλεκτρική λειτουργία, μπορούν να επιταχύνουν μέχρι τα 140 km/h.

Η αερανάρτηση AMG RIDE CONTROL είναι αναβαθμισμένη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας έκδοσης, όπως συνέβη και με τη ρύθμιση του πλαισίου, το ESP, την τετρακίνηση AMG και το σύστημα διεύθυνσης.

Οι νέες εκδόσεις διαθέτουν ενσωματωμένο φορτιστή 11 kW για φόρτιση σε εναλλασσόμενο ρεύμα, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος προσφέρεται και φορτιστής DC 60 kW, με τον οποίο αρκούν 20 λεπτά για το «γέμισμα» της μπαταρίας από το 10% στο 80%.

Εμφανισιακά, υιοθετούνται όλα τα χαρακτηριστικά των ανανεωμένων συμβατικών εκδόσεων GLE που παρουσιάστηκαν φέτος, ενώ ο PHEV χαρακτήρας μπορεί να αναγνωριστεί από ειδικά στοιχεία τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, όπως η νέα εισαγωγή αέρα που είναι ενσωματωμένη στο κέντρο του εμπρός προφυλακτήρα και τα ειδικά λογότυπα στα εμπρός φτερά και το πίσω μέρος.

Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται ζάντες ελαφρού κράματος 21 ιντσών και σύστημα πέδησης AMG με αεριζόμενους δίσκους, που φέρουν εξαπίστονες δαγκάνες στον μπροστινό άξονα. Όσο για το εσωτερικό, το σύστημα infotainment MBUX περιλαμβάνει ειδικές οθόνες και λειτουργίες για το υβριδικό σύστημα, όπως πληροφορίες για την κατάσταση φόρτισης και τη θερμοκρασία της μπαταρίας αλλά και την αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία.

Από πλευράς άνεσης, συναντά κανείς, μεταξύ άλλων, ηλεκτρική πανοραμική ηλιοροφή, θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα, προσαρμοζόμενη υποβοήθηση μεγάλης σκάλας, σύστημα εξάτμισης AMG performance, ηχοσύστημα Burmester, «πακέτο» υποβοήθησης στάθμευσης με κάμερα 360 μοιρών και σύστημα υποβοήθησης τυφλού σημείου.

Υπάρχει επίσης η τελευταία γενιά του τιμονιού AMG performance, με στρογγυλά κουμπιά που ελέγχουν πολλές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και τα προγράμματα οδήγησης. Η στεφάνη του τιμονιού μπορεί να θερμανθεί προαιρετικά και μπορεί επίσης να παραγγελθεί σε carbon εμφάνιση. Στην Coupe έκδοση, συναντά κανείς, επιπλέον, λειτουργία επαυξημένης πραγματικότητας MBUX και προβολείς MULTIBEAM LED.

H προτεινόμενη τιμή της νέας Mercedes-AMG GLE 53 HYBRID 4MATICplus στη Γερμανία (περιλαμβάνει ΦΠΑ 19%) είναι 125.515,25 € για την SUV έκδοση και 133.851,20 € για την Coupe.