Η Mercedes ανακαλεί ντίζελ GLK λόγω θέματος στις εκπομπές ρύπων


Το θέμα τελικά είναι ποιος δεν παραποιούσε τις τιμές των εκπεμπόμενων ρύπων με κάποιο τρόπο. Μάλλον κανείς…

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/6/2019

To θέμα με την παραποίηση των εκπομπών ρύπων πετρελαιοκίνητων μοντέλων, που ξεκίνησε το 2015 με τον όμιλο της Volkswagen, φαίνεται πως δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα. Πιο πρόσφατο επεισόδιο στο σίριαλ αυτό της Mercedes που αναγκάζεται, έπειτα από την παρέμβαση του υπουργείου μεταφορών της Γερμανίας να ανακαλέσει έναν μεγάλο αριθμό  GLK 220 που έχουν κατασκευαστεί από το 2012 έως το 2015.

Το θέμα εδώ είναι πως σύμφωνα με τις έρευνες πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα ειδικό λογισμικό που παρέχει λανθασμένα στοιχεία κατά τη διάρκεια δοκιμών ελέγχου ρύπων. Και αυτό γιατί καλύπτει τις προδιαγραφές μόνο εάν είναι ενεργοποιημένη μια συγκεκριμένη λειτουργία.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια πριν από μερικούς μήνες όταν η εφημερίδα Bild Am Sonntag αποκάλυψε πως το συγκεκριμένο λογισμικό αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια μια αναβάθμισης. Η Daimler αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι ανάλογο και είπε πως θα συνεργαστεί με τις αρχές.

Η GLK 220 κινείται από τον τετρακύλινδρο turbo diesel των 2.143 cc της μάρκας, o οποίος για την περίσταση αποδίδει 170 PS και 400 Nm. Ο ίδιος πάντως κινητήρας συνέχισε μετά το 2015, όταν και σταμάτησε η παραγωγή της GLK, στην αντίστοιχη GLC αλλά και στην GLC Coupe, χωρίς όμως να τίθεται κάποιο θέμα για αυτές.