H Mercedes παρουσίασε την πειραματική GLE


Κατά την γνωστή της τακτική η γερμανική εταιρία παρουσίασε μια GLE φορτωμένη με τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα ασφαλείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/5/2019

Εδώ και χρόνια η Mercedes-Benz συνηθίζει να παρουσιάζει «πειραματικά» (Experimental Safety Vehicle) μοντέλα τα οποία τα εφοδιάζει με τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες που εφαρμόζονται ή που περάσουν μελλοντικά στην παραγωγή. Το νέο πρότζεκτ είναι το ESF 2019 και βασίζεται σε μια ηλεκτροϋβριδική εκδοχή της GLE που εφοδιάζεται κυρίως με βελτιωμένα συστήματα ασφαλείας.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται μια αποσπώμενη κολόνα τιμονιού καθώς και νέες τοποθετήσεις των αερόσακων λαμβάνοντας υπόψη πως η στάση των επιβατών σε ένα αυτόνομο αυτοκίνητο θα είναι πιο χαλαρή από ότι σε ένα συνηθισμένο. Χαρακτηριστικό είναι το μικρό τιμόνι όπου θα ήταν αδύνατο να φιλοξενήσει τον αερόσακο οδηγού o οποίος βρίσκεται στο ταμπλό.

Οι πίσω επιβάτες έχουν μετωπικούς αερόσακους ενσωματωμένους στις πλάτες των μπροστινών καθισμάτων ενώ ενδιαφέρουν έχουν και οι πλευρικοί ακριβώς στο σώμα του συνοδηγού. Επίσης, το Pre-Safe Child είναι ένα σύστημα που προεντείνει τις ζώνες στα παιδικά καθίσματα, ενώ το Active Brake Assist μπορεί να ανιχνεύει ποδηλάτες και πεζούς στις διασταυρώσεις ακόμη και όταν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με το αυτοκίνητο. Πολύ προχωρημένο είναι ένα ρομποτικό σύστημα που σε περίπτωση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου βγαίνει από το κάτω μέρος και «στήνει» αυτόματα το γνωστό τρίγωνο.

"Η ασφάλεια αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του DNA της Mercedes-Benz. Έχουμε επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν στερούμαστε από ιδέες σε αυτόν τον τομέα από τη δεκαετία του 1970, με τα πειραματικά οχήματα ασφαλείας μας. Tο νέο ESF 2019 αντικατοπτρίζει την κινητικότητα του μέλλοντος και παρουσιάζει μια μεγάλη ποικιλία καινοτομιών που ερευνούμε και αναπτύσσουμε και μπορούμε ήδη να το πούμε: μερικές από τις λειτουργίες είναι πολύ κοντά στην παραγωγή σε σειρά ", λέει ο Ola Kälenius, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Daimler AG για την Mercedes-Benz Cars Development.