H Mercedes θα διατηρήσει τη Smart μια δεκαετία ακόμα


Το μέλλον των Smart δεν είναι ρόδινο, τόσο λόγω της φημολογούμενης αποχώρησης της Renault όσο και των σχεδίων της Mercedes.

  • 25/10/2018

Η Mercedes έχει βάλει ως στόχο την διεύρυνση της ηλεκτρικής της γκάμας με την πάροδο των χρόνων, γεγονός που θα οδηγήσει στη κατάργηση της μάρκας Smart. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να γίνει άμεσα αλλά σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, με τις τελικές αποφάσεις ή κινήσει να γίνονται το 2026. Ένα επιπρόσθετος παράγοντας που συντελεί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η αποχώρηση της Renault από την κοινοπραξία μόλις οι τρέχουσες γενιές τοv Forfour και Twingo ολοκληρώσουν τον κύκλο τους.

Η πιθανή αυτή εξέλιξη πάντως δεν θα αφήσει τη γερμανικής εταιρεία χωρίς εκπρόσωπο στις κατηγορίες κάτω από την A-Class. Κι αυτό γιατί το πιο πιθανό είναι πως θα παρουσιάσει ένα μοντέλο που θα ανταγωνίζεται άμεσα το Audi Α1 και το Mini. Αυτό το αυτοκίνητο δεν θα μπορούσε να βασίζεται στο πλαίσιο της τρέχουσας A-Class μιας και οι απαιτούμενες επεμβάσεις και μετατροπές θα ήταν ιδιαίτερα δαπανηρές.

Το πιο πιθανό είναι να αλλάξει πλαίσιο και η A-Class και να χρησιμοποιηθεί ένα πλήρως μεταβλητό που θα ήταν κατάλληλο και για αρκετά άλλα μοντέλα. Ταυτόχρονα το πλαίσιο MX1 όπως πιθανόν να ονομάζεται θα μπορεί να υποστηρίζει υβριδικά και πλήρως ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης. 

Ενδιαφέρον είναι πως η Mercedes συζητούσε με τη BMW την από κοινού εξέλιξη τόσο του πλαισίου MX1 όσο και ενός μεγαλύτερου MX2, όμως η τελευταία αποχώρησε και οι προοπτικές ναυάγησαν.