H Morgan «πλανάρει» προς την ηλεκτροκίνηση


Το EV3 μπορεί να μην μπήκε ποτέ στην παραγωγή αλλά η εμφάνιση του πρώτου ηλεκτρικού Morgan είναι απλά θέμα χρόνου.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 24/3/2020

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια η Morgan είχε παρουσιάσει το EV3, ένα παράξενο τρίτροχο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα έμπαινε στην παραγωγή τέλη του 2018. Η αφορμή ήταν πως υπήρχε ζήτημα από την διασφάλιση της προμήθειας των ηλεκτρικών εξαρτημάτων για το σύστημα πρόωσης του αυτοκινήτου, αλλά το πραγματικό αίτιο ήταν πιθανότατα η επανεξέταση του EV3 και το συμπέρασμα πως θα πήγαινε άπατο σε πωλήσεις.

Πάντως, ο σχεδιαστής της Morgan Jonathan Wells θεωρεί πως στην διάρκεια της εξέλιξης του EV3 η εταιρία του έμαθε πάρα πολλά πράγματα και πως η ηλεκτροκίνηση αποτελεί μονόδρομο. Έτσι και αλλιώς αυτό είναι κάτι που συμφέρει την βρετανική εταιρία που είχε πάντα δανεικούς κινητήρες από την BMW.

"Έχουμε δύο εκπαιδευμένους τεχνικούς στην ομάδα εξέλιξης, οι οποίοι λένε πολλά για τη δέσμευσή μας στην ηλεκτρική τεχνολογία", δήλωσε στο autoblog.com ο Wells. "Έχουμε μάθει πολλά από το πρόγραμμα EV3, και αυτό πραγματικά θα μας είναι πολύ χρήσιμο για τα μελλοντικά πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη".

Η Morgan περνά σε μια νέα εποχή αφού έχει ήδη εξελίξει ένα νέο πλήρως αλουμινένιο πλαίσιο με την ονομασία CX. Αποτελεί την βάση των Plus Six και Plus Four και πέρα από τα συμβατικά συστήματα πρόωσης μπορεί να υποδεχθεί και ηλεκτρικά με μοτέρ και μπαταρίες. Και επειδή οι καιροί αλλάζουν είναι απλά θέμα πότε θα δούμε το πρώτο Morgan που δεν θα εκπέμπει καθόλου ρύπους.