H νέα Hyundai Sonata «φορτίζει» και από τον ήλιο


Όπως είχαν ανακοινώσει προ μηνών οι Κορεάτες παρουσίασαν το πρώτο τους υβριδικό μοντέλο με ηλιακά πάνελ στην οροφή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 22/7/2019

H Hyundai έχει εξελίξει ειδικά φωτοβολταϊκά πάνελ που ενσωματώνονται στην επιφάνεια του αμαξώματος και συγκεκριμένα στην οροφή του. Η πιο πρόσφατη γενιά του Sonata είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρίας με αυτή την τεχνολογία.

Όπως μπορείτε να δείτε στις σχετικές μας φωτογραφίες τα πάνελ καταλαμβάνουν σε δύο βασικές περιοχές ολόκληρη την οροφή με το ηλιακό σύστημα να συμβάλλει στην αυτονομία του αυτοκινήτου. Σύμφωνα με την Hyundai περίπου έξι ώρες ηλιοφάνειας αρκούν ώστε δώσουν επιπλέον 1.300 km το χρόνο.

Στο πλαίσιο της τεχνολογίας ASC (Active Shift Control) η Sonata μπορεί να διαχειρίζεται ομαλότερα και πιο γρήγορα τις αλλαγές των σχέσεων. Στη νέα λειτουργία της μετάδοσης συμβάλλει και το νέο λογισμικό HCU (Hybrid Control Unit) που μέσω ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα συγχρονίζει ιδανικά τις στροφές του θερμικού μοτέρ και της μετάδοσης.

Σχετικά με τη γκάμα της νέας Sonata (που δεν διατίθεται στην Ευρώπη) συναντάμε την έκδοση Smartstream G2.0 GDi HEV που συνδυάζεται με το εξάρι υβριδικό κιβώτιο και αποδίδει 150 PS (μαζί με το ηλεκτρικό μοτέρ η συνδυασμένη ισχύς είναι στους 195 PS) και 205 Nm ροπής.

Η νέα Sonata διατίθεται με όλα τα νέα συστήματα υποβοήθησης, ενώ ένα από τα highlight που ξεχωρίζουν είναι το κλείδωμα και ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου μέσω εφαρμογής (Digital Key) στο smartphone.