Η νέα Skoda Octavia αποτρέπει το άνοιγμα των θυρών όταν περνάνε ποδηλάτες


Εάν δεν σας έχει τύχει ποτέ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι κάποια στιγμή στη ζωή σας θα είδατε ένα σχετικό βίντεο. Το να κάνεις ποδήλατο και ξαφνικά να ανοίγει μία πόρτα, δεν είναι ευχάριστο για κανένα.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 9/6/2020

Για την ακρίβεια, ο τραυματισμός ποδηλατών και οι όποιες υλικές ζημιές μπορούν να προκύψουν από ένα τέτοιο περιστατικό, δεν αποτελούν και τόσο σπάνιο φαινόμενο. Σε δρόμους με κίνηση είναι πολύ λογικό οι ποδηλάτες να κινούνται κοντά στα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ο μικρός όγκος που καταλαμβάνουν και η έλλειψη του κλασικού θορύβου της μηχανής, κάνει πολλούς οδηγούς αλλά και επιβάτες να μην είναι τόσο προσεκτικοί όταν εξέρχονται από το αυτοκίνητό τους. Ένα ξαφνικό άνοιγμα μίας πόρτας και η ζημιά δεν αργεί να γίνει.

Για την προστασία των ποδηλατών η Skoda έχει εφοδιάσει τη νέα Octavia με ένα πλήθος ηλεκτρονικών συστημάτων, τα οποία μπορούν να αποβούν σωτήρια, σε διάφορες περιπτώσεις. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα Predictive Cycling Protection, Turn Assist, Collision Avoidance Assistance και Exit Warning, με το τελευταίο να προστίθεται για πρώτη φορά σε μοντέλο της φίρμας. Χάρη σε αυτό, κάθε φορά που κάποιος επιχειρεί να ανοίξει μια πόρτα, τη στιγμή που περνάει ένας ποδηλάτης, ενεργοποιούνται οπτικές και ηχητικές ειδοποιήσεις, ώστε να αποτρέψουν ένα ατύχημα.  

Το Exit Warning αποτελεί υποσύστημα του ευρύτερου πακέτου ασφαλείας Blind Spot Detection. Για τη λειτουργία του χρησιμοποιεί αισθητήρες που ελέγχουν το πίσω μέρος και τις δύο πλευρές του οχήματος, όταν είναι σταθμευμένο. Η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού αγγίζει τα 35 μέτρα, ενώ το εύρος σάρωσης της 120 μοίρες. Χάρη σε αυτό, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να μην αντιληφθεί κανείς έναν επερχόμενο ποδηλάτη, την ώρα που επιχειρεί να εξέλθει του αυτοκινήτου.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα συστήματα της νέας Octavia, είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται την ξαφνική πέδηση ενός προπορευόμενου ποδηλάτη και αντίστοιχα να φρενάρει αυτόματα, ώστε να τον αποφύγει. Παράλληλα, ενημερώνει έγκαιρα τον οδηγό σε περίπτωση που πάει να στρίψει αλλά υπάρχει κάποιος πεζός ή ποδηλάτης που θα βρεθεί στην τροχιά του αυτοκινήτου. Με όλα αυτά, το δημοφιλές μοντέλο της Skoda αποτελεί ένα από τα πιο φιλικά προς τους ποδηλάτες οχήματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.