H Nissan θα κρατήσει τα πράγματα όπως είναι με τη Renault


Ο νέος CEO της εταιρίας Makoto Uchida επιθυμεί να κρατήσει τα πράγματα όπως έχουν με την Renault. Τουλάχιστον για την ώρα.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/12/2019

Ο Makoto Uchida είναι αποφασισμένος να επαναφέρει την εταιρία του στην κερδοφορία και στην αύξηση πωλήσεων και ανάμεσα στα πλάνα του είναι να διατηρηθεί η ανεξαρτησία της Nissan στην συμμαχία της με τη Renault.

"Η συμμαχία είναι κρίσιμη για την επίτευξη των στόχων μας", δήλωσε ο Uchida. "Πρέπει να δούμε τι λειτούργησε καλά μέσα στην συμμαχία, τι πρέπει να κάνουμε και να αποφασίσουμε πώς να προχωρήσουμε. Η Nissan είχε πολυετή ανάπτυξη χάρη στη συμμαχία. Σκοπεύω να συνεχίσω τις προσπάθειες διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία της Nissan", είπε ο CEO της Nissan που συμπλήρωσε πως για την ώρα δεν θα προχωρήσει σε στενότερους δεσμούς με τους Γάλλους.

Τα σημάδια που άφησε το σκάνδαλο Ghosn έχουν επηρεάσει πολύ τους Ιάπωνες με το νέο τους αφεντικό να αναθεωρεί την προϊόντική κουλτούρα της μάρκας και να προβληματίζεται από την πολύ μεγάλη πτώση των πωλήσεων στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι οι πωλήσεις έφτασαν στα επίπεδα του 2013 σημειώνοντας χασούρα 140 εκ. ευρώ και φέτος αναμένεται να πέσουν πολύ χαμηλότερα, ίσως και κάτω από του 2012.

Η Nissan σχεδιάζει να περικόψει 12.500 θέσεις εργασίας παγκοσμίως και να μειώσει την συνολική της παραγωγή από τα 7,2 εκατομμύρια αυτοκίνητα το χρόνο στα 6,6. Αντίθετα έχει ως στόχο μέχρι το 2023 να αυξήσει τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ στα 1,4 εκ. αυτοκίνητα.

Στα άμεσα πλάνα της Nissan περιλαμβάνεται η παραγωγή ενός πλήρως ηλεκτρικού SUV. Από το 2022 θα ακολουθήσουν και άλλα ηλεκτρικά αφού οι Ιάπωνες έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία με πειστήριο το Leaf, το πρώτο αξιόλογο ηλεκτρικό παραγωγής.