Η Pagani Huayra R Evo είναι ένα «όπλο» για την πίστα με 900 ίππους (video)


Η Pagani αποκάλυψε την επιβλητική και ταχύτατη Huayra R Evo, την εξέλιξη του track toy από το 2021.

  • ΦΩΤΟ: Pagani
  • 9/2/2024

Λίγα αυτοκίνητα μπορούν να συγκινήσουν και να γίνουν συνώνυμα της απόλυτης ταχύτητας όσο αυτά της Pagani. Η ιταλική μάρκα παρουσίασε ένα εξ αυτών, τη Huayra R Evo, που έρχεται να δώσει συνέχεια στη σειρά των Huayra, ούσα η εξέλιξη της πισταδόρικης Huayra R που αποκαλύφθηκε το 2021.

Αναμενόμενα, κάθε στοιχείο της έχει βελτιωθεί σε σχέση με την προκάτοχό της, από τα αεροδυναμικά ως τον κινητήρα.

Μιλώντας για αυτό, η Huayra R Evoδιαθέτει το ίδιο 6λιτρο, V12 κινητήριο σύνολο που πλέον φέρει την ονομασία V12 R-Evo. Μετά από βελτιώσεις, αποδίδει 912 PS και 770 Nm ροπής, αύξηση της τάξης των 50PS και των 20 Nm. 

Η ισχύς μεταδίδεται στον πίσω άξονα μέσω ενός 6τάχυτου, σειριακού κιβωτίου που η Pagani σχεδίασε σε συνεργασία με την HWA AG. Αποτέλεσμα της σύμπραξής του είναι ένα συμπαγέςσύνολο, που ζυγίζει μόλις 80 κιλά.

Οι αναρτήσεις είναι από σφυρήλατο κράμα αλουμινίου, ενώ διαθέτει και αποσβεστήρες ηλεκτρικά ελεγχόμενους

Μαζί με τα ελαστικά Pirelli P Zero Slick διαστάσεων 280/680 R19 εμπρός και 345/725 R20 πίσω, η επιτάχυνση μέχρι την τελική των 350 km/h μοιάζει άνετη και ασφαλής, ενώ η επιβράδυνση εξασφαλίζεται από ανθρακικά κεραμικά φρένα CCM-R.

Σε επίπεδο σχεδιασμού και αεροδυναμικής, η Huayra R Evo είναι long-tail (codalunga) και αυτό σημαίνει πως είναι πιο μακριά, με μεγαλύτερο εμπρός splitter και περίτεχνα αεροδυναμικά στοιχεία στο πίσωμέρος (όπως είναι το πτερύγιο πριν την πίσω αεροτομή) που βοηθούν στη σταθερότητα του οχήματος.

Με αυτές τις αλλαγές, η παραγόμενη κάθετη δύναμη έχει αυξηθεί κατά 45%, ενώ όταν βγαίνει η οροφή, προκύπτει περαιτέρω αύξηση της τάξης του 5% λόγω του διαφορετικού φορτίου στο εμπρός και το πίσωμέρος. Στα 320 km/h, η Huayra R Evo παράγει περισσότερα κιλά κάθετης δύναμης από όσο ζυγίζει. 

Τέλος, στο εσωτερικό, έχουν γίνει βελτιώσεις για την ασφάλεια και την άνεση του οδηγού, με πυρίμαχα υλικά να καλύπτουν διάφορες επιφάνειες, κυρίως τα καθίσματα, ενώ υπάρχει και ζώνηέξι σημείων για να μπορεί να κινηθεί στην πίστα στο όριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Pagani δεν ετοιμάζει ηλεκτρικό hypercar - Ποια η άποψη του ιδρυτή της για τα EV

Το νέο αριστούργημα της Pagani φοράει V12 και ζυγίζει όσο ένα supermini (photos)

Lamborghini: Υπόσχεται τα EV της να είναι πανίσχυρα, αλλά και διασκεδαστικά στην οδήγηση